Mait Kraun • 5 juuni 2016

Mida kahetsevad vanemad inimesed kõige rohkem?

Reisi, kuni veel jaksad, muidu kahetsed seda vanana.  Foto: Scanpix/Panthermedia

Tuleb välja, et vanemad inimesed kahetsevad kõige enam vähest reisimist, kirjutab MarketWatch.

Oma elule mõeldes kahetsevad pensionile minevad inimesed kõige enam seda, et nad reisisid liiga vähe, selgub uuringufirma Censuswide’i uuringust, kus osales 2000 USA niinimetatud beebibuumi põlvkonna esindajat.

Nooruspõlves võiks rohkem reisida

Need, kes on veel vanemad, räägivad sama juttu. Cornelli ülikooli professor Karl Pillemer tegi 10 aasta vältel uuringu, milles osales 1200 vanema põlvkonna esindajat. Ka sellest uuringust selgus, et kõige enam kahetsetakse vähest reisimist nooruspõlves. „Oma uuringute järgi võin sisuliselt garanteerida, et kui sa praegu ei reisi, siis sa tulevikus kahetsed seda,“ kirjutas Pillemer. „Ma võtan oma uuringud kokku ühe lausega – kui su reisimise aeg on läbi, siis sa soovid, et sa oleks seda rohkem teinud.“

Paljud uuringus osalenud ütlesid, et nad ei saanud piisavalt reisida, sest muude asjadega oli liiga palju tegemist. Iga neljas beebibuumi põlvkonna esindaja ütles, et nad ei ole palju reisida saanud just töökohustuste tõttu, selgus Censuswide’i küsitlusest. Suur osa vastanutest tõi põhjusena välja ka laste eest hoolitsemise. „Inimesed on hõivatud oma elueesmärkide täitmisega [näiteks kodu või auto ostmine],“ ütles India psühhiaater Seikhoo Bishnoi, kes tegeleb konsultatsiooniga internetis. Neid eesmärke täites ei leita piisavalt võimalusi reisida.

Lisaks sellele kardavad paljud ka uusi kogemusi ja otsustavad selle tõttu reisimist piirata, lisas Phoenixi psühholoog Jude Miller Burke.

Inimesed kardavad riske võtta

Inimesed kahetsevad vähest reisimist, sest nad tunnevad, et nad jäid kogemustest ilma, ei laiendanud oma silmaringi ning olid liiga riskikartlikud. Samuti oli probleemiks see, et liiga palju elati oma igapäeva rutiinis, ütles psühholoogilisi teste ja käitumuslike uurimusi tegeva firma Essentsialsi president Rick Bergen. „Sa kahetsed seda, et sa asju järele ei proovinud,“ ütles ta ja lisas, et sinna hulka kuulub ka reisimine.

Samas saavad inimesed intuitiivselt aru, et reisimine võib õnnelikumaks teha, selgub mitmest uuringust. Vähemalt kahes uuringus on leitud, et pingevaba puhkus, mis võimaldab sul lõõgastuda, võib sind ka õnnelikumaks teha. „Positiivne ja hästi organiseeritud puhkusereis võib muuta sind õnnelikumaks ja vähendada stressi. Pärast seda oled ka töö juures energilisem ja elu saab veidi teise tähenduse,“ kirjutab raamatu Happiness Advantage’i autor Shawn Achor.

Samas võib reisimine ka vastupidi mõjuda. Stressirohke puhkus võib sind kurnata ja hoopis õnnetumaks muuta. Lisaks sellele on reisimine ka kallis. FatWallet.comi 2015. aastal tehtud küsitlusest selgus, et 42 protsenti USA täiskasvanutest plaanis puhkustele kulutada aastas 1500 dollarit. „Tihtipeale jäetakse reisimata just finantsilise seisu tõttu,“ ütles Miller.

Muidugi kahetsevad paljud inimesed ka muid asju. Censuswide’i küsitluses osalenud kahetsesid ka sõpradega suhtlemise lõpetamist, mis oli reisimise järel teisel kohal. Pillemeri uuringust aga selgus, et vanemad inimesed kahetsevad ka liigset muretsemist ja vale partneri valikut.

Hetkel kuum