Äripäev • 6. juuni 2016
Jaga lugu:

Ettevõtete kogukasum kukkus 12 protsenti

Kasumi kukkumises oli suurim roll töötleval tööstusel.  Foto: Raul Mee

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2016. aasta I kvartalis 521 miljonit eurot, mis oli 12% väiksem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

Võrreldes 2015. aasta I kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid info- ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2016. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 11,7 miljardi euro eest, mis oli 2% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 7%, mõjutatuna põhiliselt müügitulu suurenemisest hulgikaubanduses. Kasvu toetasid ka jae- ja sõidukikaubandus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2%, sealhulgas tööjõukulud 6%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 3%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 4900 eurot kvartalis ehk 2% vähem kui mullu I kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid 2016. aasta I kvartalis 443 miljonit eurot, mis oli 5% vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeriti peamiselt ehitistesse ning masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, kaubandus-, energeetika- ning transpordiettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2015. aasta I kvartaliga suurenesid investeeringud transpordivahenditesse ja arvutisüsteemidesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud maasse.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum