Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kirjanen: Balti pelletid Belgia elektrijaama ei sobi

  Graanul Investi juht Raul Kirjanen.Foto: Väinu Rozental

  Baltikumist pärit pelletid Belgia elektrijaama ei sobi ja seetõttu hangib Graanul Invest vajamineva tooraine ilmselt Põhja-Ameerikast, ütles Graanul Investi juht ja suuromanik Raul Kirjanen.

  Tänase päeva seisuga ei ole Belgias soetatud Langerlo elektrijaamas võimalik põletada Baltikumist pärit pelleteid ja seega plaanib Graanul Invest osta vajamineva tooraine tõenäoliselt Põhja-Ameerikast. "Meie tootmisele Baltikumis see otsest mõju ei avalda," kinnitas ta. Kas nad äratavad uuesti ellu oma Ameerika ja Kanada vallutamise idee, näitab tema sõnul aeg.
  Belgia elektrijaama vastu on Graanul Invest Kirjaneni sõnul huvi tundnud juba üle aasta, kuid arutellu asuti paar-kolm kuud tagasi. Sellest ajast saadik on asjaga väga intensiivselt tegeletud ja üleeile hilisõhtul jõutigi kokkuleppele.
  "Müügi põhjus on ilmselt German Pelletsi pankrot ja sellest tulenev võimetus nende poolt seda projekti ise realiseerida," ütles Kirjanen, miks vastaspool elektrijaama müüs. "Kuna jaam jäi ka märtsi lõpus seisma, sest söe põletamise keskkonnaload said läbi ja jaama tühjalt üleval hoidmine on väga kulukas, siis jõudsime ruttu kokkuleppele," lisas ta. 
  Graanul Invest on lubanud investeerida aegade suurima summa, 250 miljonit eurot, et jaam pelletiküttele ümber ehitada. Projekti finantseeritakse oma rahaga ja kindlasti võetakse ka laenu. Missuguses suhtes, kust ja missugustel tingimustel, on Kirjaneni sõnul veel lahtine.
  Elektrijaam hakkab saama nn rohelise energia toetust, mida makstakse tema sõnul toodetud megavatt-tundide pealt. "Selle täpne suurus alles selgub," lausus ta. 
  Flaami omavalitsus vähendab toetusi bioenergiale
  Belgia väljaanne De Tijd kirjutab 2 miljardi euro suurusest toetusest elektrijaamale, mida oldi juba varasemalt lubatud ja mis on mõeldud 10 aasta peale, kuid selleks on vaja täita ettekirjutatud tingimusi, näiteks seda, et pelletid peavad tulema Põhja-Ameerikast. Toetuse väljamaksja oleks kohalik omavalitsus ja kohalik energiaagentuur. Tehas peaks olema uuendatud 2018. aasta suveks. 
  De Tijd kirjutab, et Flaami omavalitsus ei toeta enam ulatuslikult biomassil tootvaid elektrijaamu, sest see neelavat olulise osa toetusteks mõeldud rahast. Näiteks olevat omavalitsus tühistanud möödunud kuul teiste Ghentis asuvate biomassil tootvate elektrijaamade toetuse. 
  Kirjaneni sõnul on elektriturg Belgias avatud samamoodi nagu Eestis, ehk võrku pääsevad elektrit müüma kõige efektiivsemad ja odavamad jaamad. Belgia erinevus on aga tema sõnul see, et kogu baaskoormus toodetakse tuumaenergiaga, mis on väga odav. "Eks meie ülesanne on olla efektiivne ja jõuda oma hinnaga sellesse kohta, et pääseme turule," lausus ta. 
  Selle peale, kas on ka juba järgmised ettevõtete ostud plaanis, kommenteeris Kirjanen, et nad vaatavad ikka ringi. Belgia suur projekt paneb aga Graanul Investi kapitali suures mahus lukku. "Järgmised projektid peavad olema väga atraktiivsed, et nad meile huvi pakuks," märkis Kirjanen.
  Nagu varem, ei pidanud Kirjanen ka seekord tõenäoliseks, et järgmiste investeeringute tarvis väljastatakse võlakirju või mindaks lausa börsilt raha hankima. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Olulisemad lood

Lillekasvatajast gasell katsetab kogu aeg: kui läheb nässu, siis läheb nässu
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.