Sirje Rank • 8. juuni 2016 kell 6:58

Rahaliitu niipea laienemas ei näe

Kreeka euro  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Keskpanga ja Euroopa Komisjoni värske raporti järgi, mis analüüsis euroalast väljas olevate, kuid perspektiivis liitumiskohustuse võtnud riikide ettevalmistuste seisu, ei kvalifitseeru ükski seitsmest praegu euroalaga liituma.

Rida takistusi on juriidilised – Rootsi, Ungari, Poola, Rumeenia, Tšehhi ja Bulgaaria praegustes seadustes ei ole piisavalt tagatud euroalal nõutud keskpanga sõltumatus ja valitsuste rahastamise keeld, vahendab agentuur Bloomberg. Ükski seitsmest riigist, kelle seas on ka Horvaatia, ei täida praegu kõiki rahaliiduga liitumise tingimusi, sedastas raport.

Samas tuleb tunnistada, et pole ka erilist liitumise õhinat. Hiljuti ütles Poola keskpanga juht Marek Belka, et vabalt liikuv valuutakurss on Poolale majanduslikult kasulik olnud. „Zloti kurss liigub ja see on toiminud majandusele puhvrina, stabiliseerijana,“ ütles Belka, nentides, et kõigele lisaks on euroalal praegu ka veel hulk lahendamata probleeme.

Rootsis lükkasid valijad euroga liitumise 2003. aasta referendumil tagasi, kuid seadusega tagatud õigus euroga mitte liituda on ELi riikidest vaid Suurbritannial ja Taanil.

Ükski riik ei ole seadnud tähtaega, millal euroga liituda plaanitakse. Ükski riik ei ole oma valuutat liitnud vahetuskursi mehhanismiga, mis on liitumise eeltingimus ja mis peab näitama valuuta stabiilsust.

Nii ei ole oodata, et 19 liikmega liit lähiajal laieneks.

Hetkel kuum