Äri sõbraga on mäng tulega

12. juuni 2016, 10:30
Sõprust ja edukat ettevõtlust on võimalik ühendada
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160612/USEFUL/160619942/AR/0/AR-160619942.jpg

Kuigi uuringud tõestavad, et parimad sõbrad pole eriti head äripartnerid, ei tasu sõbraga äri rajamise ideed siiski täielikult maha matta.

Tegelikult pole heade sõprade poolt loodud edukad ettevõtted uus nähtus. Mõelgem kasvõi Apple’i asutajatele Steve Jobsile ning Steve Wozniakile või  Google’ile aluse panijatele Larry Page’ile ja Sergei Brinile.

Kuigi äriga alustamine ning esimese edu nautimine koos oma parima sõbraga võib olla väga magus, on uuringud näidanud, et pikemas perspektiivis head sõbrad edukad äripartnerid pole.

„Kui sa alustad äri koos sõpradega, mängid sa tegelikult tulega,“ lausus Harvard Business Schooli professor Noam Wasserman, kes on uurinud ettevõtete juhtide omavahelisi suhteid ning suhete arengut. Wasserman lausus, et parimate sõprade asutatud ettevõtted on reeglina oluliselt ebastabiilsemad kui need, mille asutavad kas tuttavad või teineteisele pea täiesti võõrad inimesed.

Siiski märgib Wasserman, et sõprade loodud ettevõtted pole kindlasti määratud hukule ning kui võtta arvesse mõningaid aspekte ning nendega arvestada, võib omavahelisest partnerlusest sündida ka midagi väga edukat ja erilist.

Ka Äripäev on kirjutanud kahest Eesti ettevõtjast, kes on läbi aastakümnete koos äri ajanud ning on sealjuures ka head sõbrad.

Oska töötada meeskonnas. Üks olulisi reegleid eduka ettevõtluse puhul on meeskonnatöö ning valmisolek töötamaks koos teistega. Koos sõbraga firma alustamine on ses mõttes hea, kuna tõenäoliselt sina ja su kaaslane mõistate teineteist väga hästi. Siiski pea meeles, et koos ettevõtte juhtimine eeldab head meeskonnatööd ning teineteise mõistmist. Ja seda nii heas kui halvas.

Tea erinevusi. Firmat asutades ning ettevõtte kontseptsiooni välja töötades kiputakse reeglina mõtlema ühisosale ning sarnasustele. Tegelikult tasub sõpradest ettevõtjatel omavahel läbi rääkida need aspektid, kus nende maailmavaade või nägemus üldse ei kattu. See aitab vältida hilisemaid arusaamatusi.

Leia vahemees. Kuigi sõpradest ettevõtjate tugevus on sageli just teineteise mõistmises ning ehk ka sarnases maailmapildis, võib mõnikord nende suhetes esineda lahkarvamusi, mistõttu on kasulik nii-öelda vahemehe omamine.

Väikeettevõtteid uurinud ekspertide sõnul võib vahemehe omamine olla väga olulise tähtsusega. Tehnoloogiaettevõtteid nõustav Ken Gaebler lausus, et vahemees võib olla ükskõik kes ettevõtte juhtkonnast, samuti võivad firmaomanikud vajadusel kasutada ettevõtjate nõuandjate abi. Gaebleri sõnul on vahemehe kasutamine eriti vajalik siis, kui firma omanikel on võrdne osalus ettevõttes.

Oska olla eraldi. Koos sõbraga ettevõtte juhtimise puhul on oluline mõista, et tarvis on võtta aega omaette olemiseks. Pidevalt ninapidi koos olemine võib tekitada küllastumistunde ning teineteisest väsimise. See omakorda seab aga ohtu nii äri- kui sõbrasuhted.

Maapähklivõisid tootev USA ettevõte Wild Friends Foods asutajad Erika Welsh ja Keeley Tillotson rääksid intervjuus CNBCle, et nad alustasid ettevõtlusega ülikoolis õppides. Mõlemad neiud jätsid kooli pooleli ning otsustasid ettevõtja elule keskenduda. Kui varem olid Welsh ja Tillotson toanaabrid olnud, siis seoses üha kasvava eduga otsustasid nad eraldi kolida, et oma suhteid heana hoida. „Me mõistsime, et me vajame eraldi olemise aega,“ meenutab Welsh.

Lõbutse! Ettevõtjaelu alguses kipuvad noored firmajuhid sageli unustama, et lisaks töörügamisele tuleks osata ka lõõgastuda ning koos väljas käia. Sel juhul tuleks muidugi enda jaoks eesmärgiks võtta, et tööasjadest puhkuse ajal ei räägi.

Erinevaid küpsetisi tootev Ben's Soft Pretzelsi asutajad Brian Krider ning Scott Jones laususid, et nad mõtlevad heldimusega tagasi neile päevadele, kui tööasjad kõrvale jäeti ning koos millegi muuga tegeleti. Kuna kahel mehel on ka ühine hobi, jahipidamine, pakub see neile võimaluse töömured mõneks ajaks kõrvale jätta. Ühised tegevused tugevdavad sõprust ning võimaldavad tööasjadest puhata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2016, 10:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing