Mait Kraun • 28 juuni 2016

Bernanke: Brexitile finantskriisi ei järgne

Föderaalreservi endine juht Ben Bernanke.  Foto: epa

Endine Föderaalreservi juht Ben Bernanke ütles, et Brexiti järgse finantskriisi tõenäosus on väike, vahendab MarketWatch.

„Kõige suuremad riskid finantsstabiilsusele on poliitilised. Kardetakse, et Euroopa liidust võib veel riike lahkuda. Mure on ka ELi lagunemise pärast. Need ei ole majanduslikud põhjused,“ kirjutas Bernanke oma viimases blogipostituses.

Ta märkis, et turud arvestavad uued riskid varahindadesse sisse. „Mõne eurotsooni riigi lahkumine oleks eriti destabiliseeriv. Isegi spekulatsioonide suurenemine, et keegi võiks lahkuda, võib tekitada pangajookse ja spekulatiivseid rünnakuid riigivõlakirjadele,“ ütles Bernanke.

„Euroopa juhtidel on väljakutse – nad peavad integratsiooniprotsessiga jätkama ja potentsiaalsetele lahkujatele ka vastu tulema,“ lisas ta.

Üleüldiselt arvab Bernanke, et lahkumine on brittidele majanduslikult kehvem variant, sest see põhjustab majanduse aeglustumist. Lisaks sellele ei saada tõenäoliselt õigeks ajaks hakkama regulatsioonide eemaldamisega.

 

Hetkel kuum