Salasigaretid röövisid kümneid miljoneid maksutulu

30. juuni 2016, 10:56
Salasigarettide turg röövib endiselt kümneid miljoneid eurosid maksutulu.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160630/NEWS/160639990/AR/0/Sigaret-suitsetamine-tubakas.jpg

Kuigi Eesti ja kogu Euroopa salasigarettide turg vähenes eelmisel aastal, oli maksutulu kadu siiski märkimisväärne, selgub KPMG uuringust.

Tubakafirmade British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International ja Philip Morris International tellimusel valminud uuringust selgus, et kokku jäi salasigarettide tõttu Euroopa riikidel saamata ligi 11,3 miljardit eurot maksutulu ning Eestis oli laekumata jäänud maksude maht 31 miljonit eurot. 

KPMG uuringu põhjal langes mullu Eestis salasigarettide osa kogutarbimises 4,1 protsendipunkti võrra 14,4 protsendile. Kokku tarbiti Eestis 2015. aastal 1,72 miljardit sigaretti, millest ligikaudu 0,25 miljardit moodustasid salasigaretid. Illegaalsete sigarettide seas domineerivad Eestisse teistest riikidest smugeldatud originaaltooted, mille osakaal mustal turul on üle 60 protsendi.

Eestisse, kus KPMG andmetel oli sigaretipaki kaalutud keskmine hind 3,07 eurot, toodi salasigarette peamiselt Venemaalt (kaalutud keskmine paki hind 0,83 eurot) ja Valgevenest (0,68). Piiriülese kaubandusega liikus Eestist omakord sigarette Soome, Prantsusmaale ja Norrasse. Eestisse reisilt kaasatoodud sigarettide osakaal oluliselt ei muutunud, kuna maanteed pidi riiki saabuval reisijal on esmakordsel ja teistkordsel saabumisel lubatud Eestisse tuua 40 sigaretti.

Kogu uuringuga saab tutvuda siin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. June 2016, 10:56
Otsi:

Ava täpsem otsing