Äripäev • 12. juuli 2016 kell 12:52

Kuidas elektroonikat äikese ajal kaitsta?

Äike Tallinnas Teletorni lähistel  Foto: Toomas Huik/Postimees/Scanpix

Soojade suveilmadega kaasnevad äikesehood võivad ohustada ka koduseid elektroonikaseadmeid, mistõttu tasub meelde tuletada põhitõed, kuidas ennast ja oma kodu äikese eest kaitsta.

Äikeseperioodil pöördub märgatavalt suurem hulk inimesi oma teenusepakkuja poole, et abi saada näiteks koduelektroonika äikesekahjustustega, kaablite tagasiühendamisega, sideühendusega ja nii edasi, kirjutab Telia Eesti pressiteates. Sageli tuleb äikese tõttu seadmeid välja vahetada.

Äikese puhul on kõige tavalisem suhtumine, et „pole minuga varem midagi juhtunud ja vaevalt ka edaspidi midagi juhtub“. Vahel võrreldakse äikese tabamust koguni lotovõiduga – tõenäosus pihta saada on väike ning veelgi väiksem on võimalus, et seda juhtuks mitu korda.  

Põhiline, mille vastu eksitakse, on see, et äikesehirmus võetakse seadmed välja ainult vooluvõrgust. Samas tuleb vaseühenduse puhul seadmete tagant lahti ühendada ka võrgukaabel.

Äikese tekitatud kahjustused võivad varieeruda, alustades sellest, et läbi on ainult ruuteri port ja lõpetades sellega, et terve ruuter ja digiboks on kahjustatud.

Oluline on teada, et ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii. Seega peab kasutaja võtma parandamise või uue seadme ostu kulud enda kanda.

Kuidas koduelektroonikat äikese ajal kaitsta?

Ühenda juhtmed ja kaablid seinakontaktidest lahti. Kõuemürinat kuuldes või suvel pikemaks ajaks kodust ära sõites tasub oma koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada.

Soeta piksekaitsmega voolujuhe. Ülepingekahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega voolupikendusjuhe, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Kui maja vooluvõrk on maandamata, siis piksekaitsmega voolujuhtmest abi pole, sest kaitse peab saama ülepinge ikkagi kuhugi maandada. Samas peab märkima, et pikse otselöögi korral ükski seade kaitset pakkuda ei suuda.

Kontrolli maja vooluvõrk üle. Vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt toimida. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning veenduda, et maja oleks äikese eest võimalikult hästi kaitstud.

Seadmete taasühendamisel varu kannatust. Pärast äikest varu veidi kannatust – äikese möödudes ja pärast elektriühenduse taastumist saad seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda.

Hetkel kuum