Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Usain Bolti varandus - maailma kõige kiiremini teenitud raha

  Usain BoltFoto: Reuters/Scanpix

  Planeedi rikkaimate sporditähtede top-100s, kuhu kuuluvad jalgpallurid, tennise- ja golfimängijad, poksijad ja vormelipiloodid, on vaid üks kergejõustiklane, Jamaika imesprinter Usain Bolt.

  Peaaegu pooled Forbesi rikaste sportlaste top-100sse kuulujad on pesapallurid (26) ja korvpallurid (18) – tegemist on spordiliigadega, kus teleõigusi müüakse miljardite dollarite eest ning nii saab ka tähtedele priskelt maksta. Clevelandis mängiv LeBron James näiteks sõlmis hiljuti 3 hooaja peale 100 miljoni dollari lepingu.
  Aga palju maksab jooks?
  Planeedi kõige kiirem inimene, Rios järjekordseid olümpiakuldasid noppiv Bolt on Forbesi rikkursportlaste tabelis 32. kohal sissetulekuga 32,5 miljonit dollarit. Sellest summast vaid 2,5 miljonit on Bolt teeninud võistlustel esinemistega. Top-100sse kuuluvate teiste sportlastega võrreldes on see väga nadi number - võistlustega teenivad selle tabeli sportlastest temast vähem veel vaid golfar Tiger Woods (274 000 dollarit), kes seljahädade tõttu peaaegu enam ei võistle, ning tennisist Maria Šarapova (1,9 mln dollarit), kes sai jaanuaris meldooniumi tarvitamise tõttu disklahvi.
  Ometi on 2,5 miljonit kergejõustiklase jaoks muljetavaldav näitaja. Võrdluseks: väärika kergejõustiku Teemantliiga auhinnafond on näiteks 8 mln dollarit. Selle liiga etapi võitja võib arvestada 10 000 dollariga, hooaja võitja aga 40 000 dollariga.
  Veidi rohkem makstakse MMil, mida peetakse üle aasta. 2015. aastal võitis Bolt Pekingi turniiril kolm kulda ja sai selle eest 180 000 dollarit. Maailmarekord lisas summale veel 100 000 dollarit. (Samas maksti Wimbledonis selle aasta võitjale 2,9 mln dollarit, ning tennisekalendris on sarnase auhinnarahaga turniire aastas 4 tükki.)
  Bolti tähestaatus lubab tal teenida mitte ainult võitudelt – ka tema nimi võistluse afišil maksab raha. Teemantliiga Pariisi etapi korraldajad näiteks maksid Usainile ainuüksi 200 meetri jooksus starti tulemise eest 300 000 dollarit, sest sprinter toob täismaja ja garanteerib vaatemängu. Vaatemängu pakkumise fenomeni sai näha ka äsja Rio olümpial, kus pärast Bolti kvalifikatsioonijooksu tühjenesid puupüsti täis olnud tribüünid peaaegu poole hõredamaks.
  Bolti suur populaarsus on kergejõustikumaailmas ainulaadne, publik hindab tema ülivõimeid – 2008. aastast pole ta kaotanud ühtegi olulist võistlust, samal ajal on tegemist avatud ja vahetu Jamaika kutiga, kes ostis kunagi oma esimese auhinnaraha eest emale pesumasina ning on kõik saavutanud omaenda tahtejõu ja tööga.
  Elav, emotsionaalne, puhta taustaga. Tema Instagrami kontot jälgib 3,7 miljonit inimest. Selline tegelane meeldib loomulikult ka reklaamifirmadele. Siit tulevad talle ka 30 miljonit dollarit reklaamitulu – seda on sama palju kui jalgpalluritel Ronaldol ja Lionel Messil, tennisist Novak Djokovicil ja korvpallur Kobe Bryantil.
  Bolti suurim leping on Pumaga, selle eest saab ta 9 miljonit aastas. Koostöö jätkub ka pärast Bolti jooksukarjääri, kui temast saab 4 miljoni dollari eest aastas n-ö brändi saadik.
  Aastal 2012 olid Bolti partnerid näiteks Nissan, Virgin Media, Soul Electronics. Täna on tal lepingud 10 maailma- ja 7 kohalikku brändiga. Kingstonis peab ta baari Tracks & Fields, mida plaanib laiendada ka Londonisse ja New Yorki.
  Kuidas Bolt kulutab?
  Rio olümpia lõpupäeval saab Bolt 30aastaseks, aga ta on endiselt autohull nagu oli 17aastasena. Tema kollektsioonis on Ferrari F430 ($180 000), kabriolett Ferrari F458 Italia ($250 000) ja hõbedane Ferrari California ($192 000), samuti BMW M3 ($60 000) ja muidugi Nissan GT-R ($120 000).
  Nissani ja Bolti koostöö on viinud ka ühisprojektideni. Näiteks aastal 2012 müüdi oksjonil ainueksemplarina loodud kuldne Nissan GT-R Bolt Gold, millel oli sportlase autogramm, ning selle ostis 187 100 dollari eest üks austraallane. Raha aga läks Bolti heategevusfondi, mis toetab Jamaika laste tervise- ja haridusprogramme.
  See pole Bolti ainus heategevusalgatus. 2008. aastal annetas ta 50 000 dollarit Hiina maavärinaohvritele, 2010. aastal 100 000 dollarit Jamaika lastekodule, 2015. aastal kandis üle 1,3 miljonit oma kunagisele koolile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
OPEC+ kärpeplaan peatas korraks nafta hinna languse
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Täna hommikul langusse läinud toornafta hind kogus end kui OPEC+ liikmete seast tulid signaalid poolehoiust järjekordsele tootmismahu kärpimisele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Puiduhõnguline kinnisvaraoaas Telliskivis
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.
Kui RE Kinnisvara endale uusi ruume otsima asus, leiti sobivad Telliskivi Kvartalist. Ees ootas lihtne tühi karp ja neli seina, kuid visioon sellest, milline tulevane büroo välja nägema hakkab, oli peas selgelt paigas, kirjutab novembrikuu Sisustaja.

Olulisemad lood

Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.