Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Island raputab krahhi taaga seljast

  Islandlased tervitavad oma jalgpallimeeskonna naasmist EMilt.Foto: Scanpix/Reuters

  Island astub veel ühe suure sammu selles suunas, et 2008. aasta laastava pangakrahhi ja majanduse kollapsi järel elu normaalsesse rööpasse saada.

  Valitsus leevendab kaheksa aastat jõus olnud kapitalikontrolli režiimi, Islandi majapidamised ja ettevõtted saavad jälle välismaale investeerida.
  „Väga, väga head uudised Islandilt,“ kommenteeris endine Danske Banki vanemanalüütik Lars Christensen, kes ennustas Islandi krahhi juba siis, kui maailma suured reitinguagentuurid alles Islandi panku tippreitingutega hindasid. „Minu silmis on see otsustav samm selles suunas, et kapitali ja valuuta liikumiselt Islandile ja riigist välja kõik piirangud maha võtta.“
  Piir lahti
  Täna jõuab Islandi parlamenti eelnõu, kus valitsus teeb ettepaneku võimaldada eraisikutel investeerida aastas kuni 100 miljonit Islandi krooni (ca 850 000 dollarit) välismaal väärtpaberitesse ja sooritada vähemalt ühe varaostu tehingu. Otseinvesteeringuid välismaale edaspidi enam ei piirata, kuid need peavad eelnevalt saama keskpanga heakskiidu. Lisaks on eelnõus veel rida muid leevendusi, millele tuleva aasta algusest tuleb lisa, vahendas agentuur Bloomberg.
  „See on ratsionaalne samm jätkuks sellele, mis me siiani teinud oleme, et valmistuda kapitalikontrolli täielikuks tühistamiseks,“ ütles islandi rahandusminister Bjarni Benediktsson intervjuus agentuurile Bloomberg.
  Islandi keskpanga juhi Mar Gudmundssoni sõnul on keskpanga valuutareservid, pangad ja majapidamised piisavalt tugevad, et selline leevendus võiks aset leida. Hinnanguliselt võib piirangute leevenemine vallandada riigist raha väljavoolu vahemikus 40 miljardist Islandi kroonist 165 miljardile kroonile, ütles ta pressikonverentsil. Juuli lõpu seisuga oli Islandi keskpanga valuutareserv 680 miljardit Islandi krooni.
  Euro suhtes kaupleb Islandi kroon praegu tasemel 132,15 krooni eurost.
  Õige kriisirohi
  Island kehtestas kapitalikontrolli 2008. aastal, kui kõik Islandi kolm suurimat panka kordades riigi SKP ületanud võlakoorma all kokku kukkusid. Võlakoorma suurus oli 85 miljardit dollarit. Läinud aastast on kapitalikontrolli piiranguid sammhaaval leevendatud.
  „Viimase kahe aastaga on kogu majanduses olukord täielikult muutunud,“ kommenteeris Bloombergile Islandi ülikooli majandusprofessor Asgeir Jonsson. „Islandil on nüüd väga suur jooksevkonto ülejääk, mis on krooni väga palju toestanud. Nüüd on meil olukord, kus majandusest peab laskma kapitali välja. Vajame seda, et tasakaalu tagada.“
  Majanduseksperdid ja IMF on kiitnud viisi, kuidas krahhi järel võimul olnud Isalndi valitsused on kriisist jagu saanud. Osa majapidamiste laene kirjutati korstnasse ning väismaiseid investoreid sunniti osa kahjumist enda kanda võtma. Majandus on nüüd suuresti taastunud, kasvades 4% tempos. Töötus on alanenud 2%-le ja inflatsioon 1%-le.
  „Kui see eelnõu vastu võetud saab, on vähe tõenäoline, et suurem osa islandlastest enam oma igapäevaelus kapitalipiiranguid märkab,“ ütles Benediktsson. „Seni on islandlased piiranguid märganud peamiselt välismaal reisides. Need reeglid muutuvad uue aasta algusest oluliselt.“
  Äripäeva läinud aastal tehtud intervjuud Islandi endise keskpankuriga Islandit tabanud kriisist saab lugeda siit. "Ma ei arva, et süüdistada saaks dereguleerimist, kuna Islandi pangandus oli reguleeritud täpselt samal moel kui teiste Euroopa riikide pangad," rääkis Tallinna väisanud Hannes Hólmsteinn Gissurarson.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.