Sirje Rank • 13. märts 2017 kell 7:08

Island tõmbab kriisile joone alla

Islandi keskpanga juht Mar Gudmundsson, peaminister Bjarni Benediktsson ja rahandusminister Benedikt Johannesson teatamas valuutapiirangute kaotamisest  Foto: Scanpix/Reuters

Islandi valitsus andis pühapäeval teada, et alates teisipäevast on kavas kaotada peaaegu kõik piirangud, mis Islandi kroonile 2008. panga- ja majanduskrahhi järel kehtinud on.

Islandi kodanikud, ettevõtted ja pensionifondid saavad taas vaba juurdepääsu rahvusvahelistele turgudele, kirjutas Bloomberg. Sellega on joon all enam kui kaheksa aastat väldanud jõupingutustel, et majandus krahhi järel uuesti jalgele saada.

„Kapitalikontrolli kaotamine, mis aitas pretsedenditu finantskrahhi järel stabiliseerida valuutat ja majandust, viib lõpule Islandi naasmise rahvusvahelistele finantsturgudele,“ teatas Islandi rahandusministeerium.

Piirangute lõpetamine tuleb ajal, mil Islandi majanduses on turismisektorist kannustatud buum. Majanduses on ülekuumenemise risk, kuna valuutapiirangute sammhaaval leevendamine on raha riiki tagasi toonud.

Läinud aastal kasvas Islandi majandus 7,2%, kannustatuna eratarbimisest ja investeeringutest. Töötuse määr on kahanenud 3%-le ja inflatsioon on kontrolli all. Viimase aastaga on Islandi kroon euro suhtes tugevnenud 18%. Kauplejaid on ligi meelitanud Islandi kõrgemad intressimäärad.

Valitsus loodab et piirangute kaotamine vähendab survet, et kroon tugevneks. Kolmapäeval võib intressimäärasid arutav Islandi keskpank baasintressimäära langetada 5% pealt 4,75%-le, prognoosib Arion Bank.

Reedel kauples Islandi kroon 114,95 krooni tasemel eurost.

Krooni tugevnemine on paras peavalu Islandi kalatööstusele, kus juba küsitakse, kas sellise hinnatasemega on mõtet Islandil üldse kala töödelda. Sektori arvele langeb 5% tööjõust ja peamine turg on Suurbritannia.

Islandi valitsus kaalub alternatiive, kuidas krooni edaspidi stabiliseerida. Üks võimalus on siduda see euroga või valuutade korviga.

Hetkel kuum