• Jaga lugu:

  Island tõmbab kriisile joone alla

  Islandi keskpanga juht Mar Gudmundsson, peaminister Bjarni Benediktsson ja rahandusminister Benedikt Johannesson teatamas valuutapiirangute kaotamisestFoto: Scanpix/Reuters

  Islandi valitsus andis pühapäeval teada, et alates teisipäevast on kavas kaotada peaaegu kõik piirangud, mis Islandi kroonile 2008. panga- ja majanduskrahhi järel kehtinud on.

  Islandi kodanikud, ettevõtted ja pensionifondid saavad taas vaba juurdepääsu rahvusvahelistele turgudele, kirjutas Bloomberg. Sellega on joon all enam kui kaheksa aastat väldanud jõupingutustel, et majandus krahhi järel uuesti jalgele saada.
  „Kapitalikontrolli kaotamine, mis aitas pretsedenditu finantskrahhi järel stabiliseerida valuutat ja majandust, viib lõpule Islandi naasmise rahvusvahelistele finantsturgudele,“ teatas Islandi rahandusministeerium.
  Piirangute lõpetamine tuleb ajal, mil Islandi majanduses on turismisektorist kannustatud buum. Majanduses on ülekuumenemise risk, kuna valuutapiirangute sammhaaval leevendamine on raha riiki tagasi toonud.
  Läinud aastal kasvas Islandi majandus 7,2%, kannustatuna eratarbimisest ja investeeringutest. Töötuse määr on kahanenud 3%-le ja inflatsioon on kontrolli all. Viimase aastaga on Islandi kroon euro suhtes tugevnenud 18%. Kauplejaid on ligi meelitanud Islandi kõrgemad intressimäärad.
  Valitsus loodab et piirangute kaotamine vähendab survet, et kroon tugevneks. Kolmapäeval võib intressimäärasid arutav Islandi keskpank baasintressimäära langetada 5% pealt 4,75%-le, prognoosib Arion Bank.
  Reedel kauples Islandi kroon 114,95 krooni tasemel eurost.
  Krooni tugevnemine on paras peavalu Islandi kalatööstusele, kus juba küsitakse, kas sellise hinnatasemega on mõtet Islandil üldse kala töödelda. Sektori arvele langeb 5% tööjõust ja peamine turg on Suurbritannia.
  Islandi valitsus kaalub alternatiive, kuidas krooni edaspidi stabiliseerida. Üks võimalus on siduda see euroga või valuutade korviga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.