Ken Rohelaan • 8. november 2016 kell 13:51

Eesti ettevõtjad USAs ärevil

Äripäev kajastab USA valimisi otse Californiast.  Foto: EPA

Eesti ettevõtjad, kes oma äri USAs ajavad, on tulevaste presidendivalimiste pärast ärevil. Juba Eesti aja järgi täna öösel toimuvad USAs presidendivalimised, kus omavahel asuvad heitlusesse vabariiklane Dondald Trump ja demokraat Hillary Clinton. Presidendina eelistavad eestlased pigem Clintonit.

„Presidendivalimised on väga selgelt ühiskonna polariseerinud. Teema on väga emotsionaalne,“ sõnas Erply asutaja ja tegevjuht Kristjan Hiiemaa. Ta avaldas lootus, et võimalikult paljud inimesed lähevad hääletama ja valitakse president, kelle ideed sobivad enamusele. Valimisvõitluses väljaöeldu ja tegelikud otsused eeldatavasti saavad olema erinevad.

„Ameerika võib-olla vajaks uuendusi, aga kuna tegemist on väga liberaalse riigiga, siis ei ole riigi võimuses panna vett tagurpidi voolama. Mitmed süsteemid, mis kaugelt vaadates tunduvad ebamõistlikud, on kohapeal analüüsides väga head – isegi tervishoiu korraldus jne. Ei maksa arvata, et USAs sotsiaalsüsteem ei toimi – pigem toimib väga efektiivselt,“ selgitas Hiiemaa. Ta lisas, et USA maapiirkonnad on vägagi sarnased Eesti sarnaste piirkondadega – suur väljaränne, vananev elanikkond, kaduvad teenused –, seda aitab parandada tootmise ja töömahukate teenuste suundumine vastavatesse piirkondadesse.

„Loodan väga, et Hillary võidab. Ta mõistab hästi transatlantilise koostöö vajadust nii rahu kui ka majandusarengu tagamisel. Tema mõju ei saa alahinnata, kuid ilmselgelt seda üksi ei tee,“ rääkis Planet OSi asutaja ja tegevjuht Rainer Sternfeld. „Trumpist pole just palju rääkida – maailma jaoks ohtlik oportunist, kes kasutab ära kohaliku (peamiselt valgete) kahaneva keskklassi valusid, samas tegelikke lahendusi mitte pakkudes.“

Äripäeva aasta ärimees 2014 Hardi Meybaum püüdis olukorda lahti mõtestada tehnoloogiaettevõtja vaatevinklist. „Mõlemad kandidaadid on üritanud Silicon Valleyt enda poole võita erinevate lubadustega, aga USAs on presidendil vähem võimalik tehnoloogiaettevõtte jaoks ära teha, kui arvatakse. Suur osa regulatsioone viiakse ellu osariikides ja linnades. Uber ja Airbnb on head näited, kus nad võitlevad oma teenuse pakkumise eest igas linnas eraldi. Ning kui vaadata näiteks spetsiifilisi valdkondi, nagu meditsiin ja droonid, siis nende regulatsioone juhitakse läbi FDA ja FAA, mis on jällegi suhteliselt iseseisvad organisatsioonid,“ selgitas GrabCADi asutaja ja Matrix Partnersi partner Hardi Meybaum.

Ta lisas, et mis puudutab makse, siis Trump soovib ära kaotada Capital Gainsi maksusoodustusi, mis eelarvesse midagi olulist juurde ei too, aga mis on riskiinvestoritele väga kahjulikud. „Mitu investorit on avalikult välja öelnud, et kui Capital Gains kaob, siis nad loobuvad sellest tööst. See on kindlasti tehnoloogiaettevõtetele kahjulik. Kui palju riskikapitaliste ameti maha paneb, on raske prognoosida,“ rääkis Meybaum.

Ta tõi välja, et kõige suurem erinevus seisneb aga immigratsioonipoliitikas, mis on tehnoloogiaettevõtetele väga oluline koht seda nii uute inseneride värbamisel kui ka ettevõtete USAsse toomisel. „Siin on selge soosik Clinton.“

Hetkel kuum