Pille Ivask • 17. november 2016 kell 9:51

Elon Musk tahab orbiidile saata üle 4000 sputniku

Elon Musk tahab orbiidile saata üle 4000 sputniku.  Foto: EPA

Elon Muski SpaceX esitas USA riiklikule sideametile taotluse lubada saata orbiidile 4425 internetisputnikut.

SpaceXi sputnikud kaaluvad 386 kg ja need kulgeksid orbiidil kõrgusel 1150 kuni 1325 km. Need on mõeldud tagama Maa igasse punkti interneti kiirusega kuni 1 GB sekundis, viivitusega 25-35 ms. Sputnikud toimivad kohanduvvõrguna, suunates vabad kanalid sinna, kus on enim aktiivseid kasutajaid. Iga satelliit katab 2120 km ala.

Projekti täpne käivitusaeg pole veel teada, kuid plaan on esimeses etapis üles saata 800 tehiskaaslast, mis võimaldab katta täielikult USA territooriumi. Sputnikute tööiga on viis kuni seitse aastat, pärast mida peaksid need eemalduma orbiidilt ja atmosfääris ära põlema.

Praegu on Maa orbiidil 1400 töötavat sputnikut.

Muskile kuuluv ettevõte pole ainus, mis on teatanud internetisatelliite kosmosesse lennutamise kavast. Sarnase avaldusega on välja tulnud ka Boeing ning OneWeb, mille taga seisab lennukitootja Airbus.

SpaceXi rajas 2002. aastal endine PayPali maksesüsteemi omanik Elon Musk. Firma on keskendunud erakosmoseärile, luues korduvkasutusega raketikandjaid ja kavandades huvilistele kosmoselende. SpaceXi raketikandja Falcon on neli korda edukalt maandunud mehitamata ookeaniplatvormile ning kaks korda kosmodroomile.

Hetkel kuum