Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ettevõtjate ordenisaak läbi ajaloo

    Kui eeldada, et ühe inimese autasustamisele kulub üks minut, kestaks kõikidele seni autasustatutele Eesti Vabariigi teenetemärkide üleandmiseks ühtejutti neli ööpäeva, 18 tundi ja 30 minutit.

    Ja otse loomulikult ei mahuks kõik pärjatud korraga Kadrioru lossi, küll aga näiteks Saku Suurhalli, kus on veidi üle 7000 istekoha. 
    Eesti president Lennart Meri, Arnold Rüütel, Toomas Hendrik Ilves ja Kersti Kaljulaid on 23 aasta jooksul välja andnud kokku 6870 riiklikku teenetemärki. Vabariigi aastapäeva puhuks on kokku välja antud 5565 auraha. Neist vaid 5 protsenti ehk 278 on saanud ettevõtjad või tippjuhid – nemad mahuksid vabalt istuma suurhalli parteris ühte sektorisse. 
    Majandusinimeste autahvel
    Järgneval graafikul on kõik majandusinimesed, kes on saanud aastate jooksul presidendilt teenetemärgi. Otsingut kasutades saab aumärgi pälvinuid otsida aastate ja nime järgi, lähemale suumides näeb kõiki nimesid korraga, nimele klõpsates detaile.
     
    Ärimaailmas tegutsenud inimestest 18 on saanud riikliku teenetemärgi kaks korda ja üks kolm korda. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees, ehitusettevõtja Toomas Luman on saanud Valgetähe erineva klassi teenetemärgi 1998., 2001. ja 2006. aastal, kusjuures kahel korral on talle kõrge autasu annetatud ühel ja samal põhjusel ehk et kirjas on napisõnaliselt „majandustegelane“.
    Kahekordsete teenetemärgi saajate hulgas on ka kaks avalikkusele ehk vähem tuntud ettevõtjat: Pärnumaa piimatootja, OÜ Vändra juhataja Ilmar Teevet ja Viljandimaa piimatootja, OÜ Pajumäe Piim asutaja Arvo Veidenberg. Teevetile andis president Arnold Rüütel 3aastase vahega Valgetähe eri klassi teenetemärgid, Veidenbergi on autasustanud nii president Lennart Meri kui president Arnold Rüütel.
    Põllumehed ongi need, kes on ettevõtjatest kõige enam, 44 riiklikku auraha saanud. Valdkonniti järgnevad panganduses ja finantssfääris tegutsejad (26), side ja infotehnoloogiaga tegelejad (21) ning majandusteadlased (20). Naisettevõtjaid või -juhte on autasustatute seas 18 ehk 7 protsenti.
    Riikliku teenetemärgi on saanud mitu lähisugulasest ettevõtjat. Tartu õmblusfirma ASi Sangar nõukogu liige Jüri Kraft pälvis Valgetähe III klassi teenetemärgi 2001. aastal ja tema poeg, Sangari nõukogu esimees Gunnar Kraft sai Valgetähe III klassi teenetemärgi 2006. aastal. Gunnari onupoeg, Eesti Panga endine president Vahur Kraft võib õigusega kanda Valgetähe II klassi teenetemärki, mille ta sai 2001. aastal.
    Jagomägide suguvõsas on kolm ordenikandjat: ASi Regio tollane peakartograaf isa Jüri Jagomägi (2001, Valgetähe III klass), ASi Reach-U (endine Regio) tegevjuht poeg Teet Jagomägi (2007, Valgetähe IV klass) ja nende sugulane, OÜ Kirjastus Ilmamaa tegevjuht Mart Jagomägi (2016, Valgetähe V klass).

    Presidendilt on tunnustuse saanud mitu välismaalastest ettevõtjat

    ASi ABB tegevjuht Bo Roger Vilhelm Henriksson (2010, Valgetähe III klass)

    Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi nõukogu esimees Narinder Kumar Aswani (2001, Valgetähe IV klass)

    ASi Trigon Capital nõukogu esimees Joakim Johan Helenius (2008, Valgetähe IV klass)

    Lääne-Virumaa mööblitootmisfirma OÜ Bellus Furniture tegevjuht Rolf Kristian Relander (2011, Valgetähe IV klass)

    Sillamäe keemiatööstuse AS Molycorp Silmet endine juht David James O´Brock-Kaljuvee (2014, Valgetähe IV klass)

    Harjumaa spoonitootja OÜ Balti Spoon tegevjuht Edmund Smolarek (2014, Valgetähe IV klass)

    Saaremaa paadifirma ASi Luksusjaht juht Sven Lennart Alpstal (2015, Valgetähe IV klass)

    Riigikohtu endine esimees, OÜ Advokaadibüroo Rask nõukogu liige Märt Rask pälvis 2006. aastal Valgetähe II klass teenetemärgi ja tema poeg, jäätisetootja OÜ La Muu juhatuse liige Rasmus Rask pälvis 2015. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi kui lastekaitse edendaja.
    Rasmus Rask on üks näide ettevõtjatest, kellele on president andnud teenetemärgi mitte otseselt ettevõtluse edendamise eest, vaid mingil muul põhjusel. ASi Tele2 Eesti endine juhatuse liige Toomas Peek ja Tallinna hotelli Susi juht Jüri Uppin said 2002. aastal Valgetähe teenetemärgi kui muinsuskaitse toetajad. 2014. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi saanud Rainer Nõlvaku puhul on teene kirjeldusena ametlikult kirjas „vabaerakonna eestvedaja, koristustalgute „Teeme ära“ algataja“. Nõlvak on tehnoloogiainvesteeringuid tegeva OÜ Curonia Research juht.
    Teenetemärgid äripartneritele
    Äripartneritest on kõige enam aurahasid saanud internetitelefoni Skype loojad ja arendajad: Anti Heinla, Priit Kasesalu ja Jaan Tallinn said 2007. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi ning Skype Eesti tollane juht Sten Tamkivi sai samal aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgi. Skype'i loojate seltskonna neljas liige Toivo Annus pidi tunnustust ootama kolm aastat, tema pälvis Valgetähe V klassi teenetemärgi 2010. aastal.
    Uhked võivad olla Tartu piimakarjakasvataja ASi Tartu Agro tippjuhid – kolme peale on neil neli teenetemärki. Tegevjuht Aavo Mölder, endine põllumajandusminister on pärjatud Riigivapi V klassi (2002) ja Valgetähe II klassi (2006) teenetemärgiga. Nõukogu esimees, Tartu kinnisvaraettevõtja Mart Avarmaa on Valgetähe IV klassi kavaler (2003) ja nõukogu liige agronoom Eino Härm on Valgetähe V klassi kavaler (1998).
    Valga raudteevedude ekspedeerimisfirma ASi Estreftransservice tippjuhid on kahe peale saanud kolm teenetemärki. Juhatuse esimees, endine Valga maavanem ja linnapea Uno Heinla on saanud Riigivapi II klassi (2006) ja Riigivapi IV klassi (2003) teenetemärgi ning nõukogu esimees Eduard Koger on saanud Valgetähe IV klassi teenetemärgi (2007).
    Valgetähe IV klassi teenetemärk on alates 2006. aastast ette näidata Tartu ehitusfirma ASi Rand & Tuulberg Grupp mõlemal omanikul Raivo Rannal ja Aivar Tuulbergil. Rahaülekannete kompanii TransferWise asutajad Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann on Valgetähe V klassi teenetemärgi kavalerid (2004). Jõgevamaa piimakarjakasvataja ASi Aravete Agro juhatuse liige Jüri Smitt sai Valgetähe V klassi teenetemärgi 2001. aastal ja endine juhatuse liige Alar Ainumäe sama masti auraha 2002. aastal.

    Lennart Meri 6.10.1992–8.10.2001

    Arnold Rüütel 8.10.2001–9.10.2006

    Toomas Hendrik Ilves 9.10.2006–10.10.2016

    Kersti Kaljulaid alates 10.10.2016

    Kõige vanem ja kõige noorem
    Kõige vanem riikliku teenetemärgi saaja on väliseestlane, Kanada ühe suurima puidufirma Alpa Industries president Nikolai Küttis. Ta oli 92aastane, kui talle 2001. aastal vabariigi aastapäeval omistati Valgetähe IV klassi teenetemärk. Kõige noorem teenetemärgi kavaler, programmeerimisfirma ASi Zeroturnaround juht Jevgeni Kabanov oli autasustamise ajal 2014. aasta veebruaris 30aastane. Kabanov pärjati Valgetähe V klassi teenetemärgiga.
    Äripäev on 24 aastat valinud aasta ärimehe, neist iga teine ehk 12 on pälvinud riikliku teenetemärgi: Hannes Tamjärv, Rein Kilk, Aadu Luukas, Tarmo Noop, Jüri Käo, Oliver Kruuda, Fjodor Berman, Enn Pant, Meelis Milder, Väino Villers, Taavet Hinrikus/Kristo Käärmann, Hardi Meybaum.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.