Ametiühing Raasukesele: ühinemisõigus on püha

Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.  Foto: Raul Mee
Märt Belkin • 23. mai 2017 kell 7:30

Ametiühingute keskliidu teatel sõltub loodava Luminori panga käekäik sellest, kas töötülid suudetakse lahendada. Töötajate õigus ühineda ja kollektiivlepet nõuda on aga püha.

"Ma ei ole kuulnud ühestki suurepärasest ettevõttest, kellele oleks kollektiivlepe head teinud. Miks peaks heas ettevõttes keegi kedagi esindama – sest õhtul oleme kõik ikka samas piimajärjekorras ning see on meie endi valik, kas tahame koos meeskonnana töötada ja head asja teha või mitte. Meil ei ole vaja tõrkeid, gruppe või kellegi esindamist," ütles loodava DNB ja Nordea Balti ühendpanga Luminor juht Erkki Raasuke intervjuus Äripäevale.

Ametiühingute keskliit märkis Raasukesele vastuseks, et uue loodava panga juht läks intervjuus alale, kuhu Rootsis töötanud pangajuht ei oleks pidanud minema.

Peep Peterson

Olles äsja kohtunud terve saalitäie Nordea ametiühingu liikmetega on ilmne, et tööandja on olukorrast valesti informeeritud.

"Töötajate ühinemisõigus on püha Rootsis, Eestis, Euroopa Liidus ja maailmas. Selle juurde kuulub, et töötajad valivad ise kas ja kuidas nad ennast esindavad. Tööandjal pole õigust nendesse valikutesse sekkuda," ütles keskliidu juht Peep Peterson.

Sama käib tema sõnul kollektiivlepingute kohta – Luminori omanikud on aastakümneid sõlminud kollektiivlepinguid ja need ei ole firmadele hukatust toonud.

"Vastupidi – koostöö on ladus ja inimesed motiveeritud. Kas omanikfirmad ei ole olnud edukad, nagu Raasuke väidab? Liiga julge omanikukriitika ühelt ärijuhilt," rääkis ta. Samuti on ametiühingujuhi sõnul vale arvamus, et Nordea töötüli on mõne inimese värelus.

"Olles äsja kohtunud terve saalitäie Nordea ametiühingu liikmetega on ilmne, et tööandja on olukorrast valesti informeeritud. Soovitan küll sisuliselt teemaga tegeleda kohe ja mitte lasta lahendamata pingetel uut panka kahjustada," rääkis Peterson.

Ametiühingute keskliidu juht lisas, et sotsiaaldialoog jääb ka Luminori töö loomulikuks osaks. Petersoni hinnangul on parem alustada soodsa kliima loomist täna, ja seda tema sõnul ettevaatamatute avaldustega mitte torpedeerida.

Hetkel kuum