Äripäev • 3. jaanuar 2018 kell 6:49

Hansson: Rootsi mõõdukas langus võib olla Eestile hea

Eesti Panga president Ardo Hansson.  Foto: Raul Mee

Pikka aega on Eesti Pank rääkinud, et Eesti suurim risk on seos Rootsiga - nüüd on Rootsis jõutud pöördepunkti, nentis keskpanga juht Ardo Hansson.

„Tundub, et Rootsis on jõutud pöördepunkti, kus kinnisvarahinnad on viimastel kuudel hakanud natukene langema,“ rääkis Hansson intervjuus Ärilehele. „Vaatame, kas see on püsiv trend või ajutine korrektsioon. Kui toimuks mõõdukas langus, võiks see olla hoopis positiivne, kuna mullistumise märgid kaoksid.“

Kuidas see meie majandust mõjutab, oleneb Hanssoni sõnul sellest, kas langus tuleb sujuv või järsk. „See mõjutab meid kahe kanali kaudu, millest esimene on ekspordikanal,“ rääkis Hansson. „Teine kanal on raha hind. Hoiuste võtmise asemel rahastavad Rootsi pangad end suuresti turgudel. Kuni kõik läheb hästi, tähendab see väga madalaid intressimäärasid, mis emapangalt ka meile üle kanduvad. Seni oleme sedasi võitnud,“ rääkis Hansson Ärilehele. „Kui see trend pöördub, siis läheb vastupidi ja hakkame maksma natuke kõrgemat raha hinda.“

Rääkides Euroopa Keskpanga ülilõdvast rahapoliitikast nentis Hansson, et varem või hiljem intressimäärad tõusevad, kuid rahapoliitiliste intressimäärade tõus ei toimu lähiajal.

Loe intervjuud Ardo Hanssoniga tänasest Ärilehest.

Hetkel kuum