Kristjan Pruul • 1. märts 2018 kell 9:15

Exxon loobus koostööst Rosneftiga

Rosnefti juht Igor Setšin, Vladimir Putin ja toonane Exxoni juht Rex Tillerson 2012. aastal Exxoni ja Rosnefti kokkuleppe allkirjastamisel.  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu otsustas USA naftafirma Exxon lõpuks loobuda koostööprojektidest Vene riikliku naftafirmaga Rosneft. Viimase kinnitusel läheb lepingute katkestamine ameeriklastele kalliks maksma, kirjutab Reuters.

Exxon, mille eksjuhist Rex Tillersonist sai Donald Trumpi kabinetis välisminister, tõrjus seni süüdistusi, nagu oleks Rosneftiga 2014. aastal sõlmitud ühisettevõtted rikkunud sanktsioone. Veel eelmisel suvel sai Exxon selle eest ka 2 miljonit dollarit trahvi. Samuti oli Exxon siiani seisukohal, et sanktsioonid karistavad ennekõike USA ettevõtteid ja neist vabaneva turuosa haaravad teised riigid.

Exxoni teatel otsustati selle aasta jooksul taanduda kõigist ühisettevõtetetest, välja arvatud 90ndatel sõlmitud Sahhalini lepe. Aruandest selgub, et ettevõttele läheb see maksma 200 miljonit dollarit. Financial Times märgib, et see jääb siiski mugavalt miljardi dollari piiresse - nii suurt kahju oli Exxon kartnud Venemaalt lahkumise korral saada.

Veel kirjutab Briti leht, et Exxon on pööranud suuresti oma fookuse Venemaalt mujale, tegutseb rohkem USA kildanafta uurimisega Texases ja New Mexicos ning süvamereuuringutega Guajaana rannikul.

Exxon ja Rosneft otsustasid 2012. aastal alustada naftauuringutega ning kavatsesid investeerida 500 miljardit dollarit Venemaa Arktika ja Musta mere naftavarude kasutamisse. Lisakokkulepped sõlmiti 2014. aastal, kui USA ja Euroopa Liit kehtestasid Venemaale Krimmi annekteerimise eest sanktsioonid. Samuti kehtestas USA sanktsioonid konkreetselt Rosnefti juhi Igor Setšini vastu.

Rosnefti pressiesindaja Mihhail Leontjevi sõnul oli Exxoni otsus aimatav, kuid igal juhul ameeriklastele kallis ettevõtmine, vahendas Reuters.

Hetkel kuum