Kristjan Pruul • 16. märts 2018 kell 10:02

Palk tõuseb kiiremini idas

Euroopa Liit  Foto: EPA

Keskmisest kiiremini tõusis tunnipalk Euroopa Liidus peamiselt idapoolsetes liikmesriikides, selgub Eurostati andmetest.

Kui euroalas tõusid keskmised tööjõukulud tunni kohta aasta viimases kvartalis 1,5 ja Euroopa Liidus 2,3 protsenti, siis tabeli eesotsas jõuab palgatõus kohati ka kahekordsete numbriteni. Suurim tööjõukulude kasvuga torkavad silma aga peamiselt uuemad liikmesriigid: Rumeenia, Bulgaaria, Ungari, Leedu, Eesti, Läti, Poola.

Euroopa suurema majandusega riigid nagu Saksamaa ja Prantsusmaa pidid leppima Euroopa Liidu keskmisele alla jäänud tõusudega, Itaalias ja Soomes tööjõukulud hoopis langesid.

Sektoripõhiselt tõusid palgad ennekõike ehituses, euroalas ja Euroopa Liidus vastavalt 2,1 ja 2,5 protsenti. Tööstussektori tööjõukulud kasvasid euroalas 1,3 protsenti ja teenindussektori omad 1,9 protsenti.

Eesti vabade töökohtade arv ELis silma ei paista

Samal ajal on kasvanud ka vabade töökohtade arv, selgub teisest reedel avalikustatud Eurostati teatest. Aasta lõpus ulatus vabade töökohtade arv Euroopas 2 protsendini. Esirinnas seekord Tšehhi vabariik 4,4 ja Belgia 3,4 protsendiga. Eesti 1,9 protsenti ei jõudnud Euroopa keskmise tasemele.

Hetkel kuum