Meelis Mandel • 11. aprill 2018 kell 8:13

Ettevõtja olgu valmis põhjendama naistöötaja väiksemat palka

Võrdsuspoliitika  Foto: PantherMedia/Scanpix

Sotsiaalministeeriumi võrdsuspoliitikate osakonna juhataja Liina Kanter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et kavandatav seadusemuudatus annab võimaluse riigil kehtivad praktikaid palga maksmisel muuta.

Jutt on siis soolise võrdõiguslikkuse seaduse eelnõust, mis näeb ette naiste ja meeste võrdse palga riiklikku kontrolli. Kanteri sõnul on see vajalik esmalt ettevõtetele endile, sest "64% ettevõtetest puudub palgasüsteem, et inimesed teaksid, mille alusel palgad kujunevad". Ta lisas, et palgavahemikud on loogilised, kuid tööandja peab esmalt endale ära selgitama, kui suur palgavahe on ja millest see tuleneb.

"Kui tööinspektsioon pöördub tööandja poole, kellele on eelnevalt automaatselt kogutud info põhjal erakordselt kõrge palgalõhe, siis on ettevõttel võimalik seda põhjendada," lausus Kanter.  "Tööandja peab esmalt ise süvenema andmetesse soo lõikes."

Kanteri sõnul on eesmärk, et tööinspektsioon pöörab esmalt asjale ettevõtte tähelepanu ja "kuhu tööandja oma tähelepanu pöörab, see valdkond ka paraneb".

Tegelikkuses peab tööandja, kel probleeme, tegema endale tegevuskava, kuidas seda vähendada. "Sanktsioonid tulevad alles siis, kui ettevõte ei tee koostööd," lausus Kanter.

Hetkel kuum