Kaspar Allik • 24. aprill 2018 kell 13:15

Tulumaks võttis tüki LHV kasumist

LHV pangakontor  Foto: Scanpix

LHV Grupil kasvasid nii käive kui varad, puhaskamist võttis aga suure tüki tulumaks.

"Esimeses kvartalis on jätkunud möödunud aastast üle kanduvad trendid. LHV tugevaid alustrende toetab ka Eesti majanduskeskkond,“ kommenteeris tulemusi LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu.

2018. aasta esimese kolme kuuga teenis AS LHV Group 4,3 miljonit eurot puhaskasumit. Sellest pank teenis 3,6 miljonit, varahaldus 0,7 miljonit ja Leedu äriüksus Mokilizingas 0,2 miljonit eurot kasumit.

LHV Group maksis I kvartalis tulumaksu summas 2,0 miljonit eurot. Groupi omakapitali tootlus oli esimeses kvartalis 12,4% (2017 I kv 17,1%). Konsolideerimisgrupi kasum oli 2,5 miljoni euro võrra väiksem kui 2017. aasta IV kvartalis ja 0,8 miljoni euro võrra väiksem kui aasta tagasi, 2017. aasta I kvartalis.

„Grupi I kvartali konsolideeritud kasumit 4,3 miljonit eurot mõjutas tulumaks 2,0 miljonit eurot ning IFRS standardi kasutusevõtmisest tingitud mudelipõhiste allahindluste suurenemine,“ kommenteeris Toomsalu.

„Siin pole midagi teha, makse peab maksma,“ leidis 186 000 LHV aktsiat omav Endel Palla. Kuigi viimase kvartaliaruandega polnud ta veel tutvuda jõudnud, hindab ta ettevõtet ja juhtkonna tegevust kõrgelt. Hiljutise Leedu äri (UAB Mokilizingas) müügiga ta küll päris rahul polnud, kuid kaalub sellegipoolest tulevikus oma osakaalu ettevõttes suurendada.

Suurem laenuportfell

Grupi konsolideeritud laenuportfell kasvas aasta esimese kolme kuuga 34 miljoni euro võrra 766 miljoni euroni. Konsolideeritud hoiused kasvasid 188 miljoni euro võrra 1,725 miljardi euroni.

„Suurenenud laenuportfell vastas suuresti ootustele, hoiuste kasv summas 188 miljonit eurot sisaldas muu hulgas maksevahendajate hoiuste suurenemist 126 miljoni euro võrra,“ kirjutas Toomsalu. Finantsvahendajate hoiused kasvasid jaanuaris, alates veebruarist on need aga vähenenud, nagu planeeritud ka aasta finantsplaanis.

LHV juhitud fondide koondmaht kasvas kvartaliga 24 miljoni euro võrra ulatudes 1,127 miljardi euroni.

I kvartalis olid LHV Varahalduse äritulud 3,34 mln eurot (IV kvartalis 3,45 mln eurot). Äritulude vähenemine I kvartalis on sesoonne, kuna II samba fondide haldustasusid langetatakse vastavalt mahule kord aastas alates veebruarist, seisab vahearuandes. 2018. aastal alanes tasu keskmiselt 6%.

Kasvab klientide hulk ning hoiuste maht

Pank peab tugevaks tulemuseks, et klientide arv suureneb – see kasvas k vartaliga 6000 võrra ning aktiivsete pensioniklientide arv 1200 võrra. Panga klientide koguarv lähenes 140 000-le. Kasum konsolideeritud tasemel oli I kvartalis 3,6 miljonit eurot.

Panga hoiuste maht kasvas kvartaliga 182 mln eurot ja laenude maht 34 mln eurot. Tavaklientide hoiused kasvasid 57 mln eurot ja finantsvahendajate hoiused 125 mln eurot. Ettevõtete laenud kasvasid 10 mln eurot, jaelaenud 13 mln eurot ja laen Mokilizingasele 11 mln eurot.

LHV Panga kvartalikasumiks enne tulumaksu kujunes 4,4 mln eurot ja puhaskasumiks 3,6 mln eurot. Puhaskasum ületab 0,7 mln euro võrra finantsplaani, mis tuleneb eelkõige suurematest tuludest.

Hetkel kuum