Äripäev • 3. mai 2018
Jaga lugu:

Kas kodutee kasutamise eest raha nõudmine on õigustatud?

Kruntide tühjana hoidjad raiskavad maksumaksja raha, väidab linnaplaneerimisspets Andres Sevtsuk.  Foto: Scanpix/Postimees

Aprillis paljastas "Pealtnägija", et teeterroristiks nimetatud grusiinist ärimees ostab kokku elurajoonide teid ja veetrasse ning maksustab selle eest jõuliselt sadasid Eesti peresid.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter kommenteerib, et selline äritegevus on moraalselt küll sigadus, kuid seaduse järgi on õigus vara kasutamise eest raha küsida. "Absurdne on, et sama mees seda skeemi juba aastaid kasutab," märgib Vahter. "See näitab, et süsteemis on viga, mille riik on parandamata jätnud."

Vahteri kinnitusel peaks võõrandamise korral kehtima kohalikule omavalitsusele ja elanikele avalikus kasutuses teedele ja infrastruktuurile ostueesõigus. "Samuti peaks avaliku tee müüki pannud kohtutäitur sellest kohalikku omavalitsust ja elanikke teavitama," lisas Vahter.

Tema sõnul ei ole õige, et kodutee enampakkumise teade avaldatakse lehenurga avalikes teadaannetes ja sellega asi piirdub. "Ei saa eeldada, et inimesed kõik ilmunud avalikud teadaanded läbi loevad. Huvitatud poolte teavitamine on tahte küsimus. Kui näiteks Tallinnas tehakse teetöid, siis leitakse vastava tänava elanikud aadressi järgi väga edukalt üles," tõi Vahter näite.

Kui omavahel kokkulepet ei saavutata, siis tuleb minna kohtusse, jätkas Vahter. "Pretsedent sama ärimehe, Konstantin Ivanišvili suhtes on olemas Rae vallast, kus mees nõudis avaliku tee kasutamise eest igalt perelt 50 eurot kuus, kuid pidi kohtuotsusega rahulduma 33 euroga aastas," lisas Vahter pressiteate vahendusel.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum