Äripäev • 22. august 2018 kell 8:55

Sõerd: valitsus kulutab Tallinna Sadama raha vastutustundetult

Aivar Sõerd  Foto: Raul Mee

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Aivar Sõerd esitas rahandusminister Toomas Tõnistele arupärimise Tallinna Sadama erakorralise dividendi kohta.

"Eelmisel nädalal selgus, et riigi võetud rekordiline omanikutulu viis Tallinna Sadama suurde kahjumisse. Sadam jäi teises kvartalis 14,1 miljoni euro suurusesse kahjumisse, ja seda tavapärasest suurema dividendide tulumaksu tõttu," kirjutas endine maksuameti juht ja Andrus Ansipi valitsuse rahandusminister Sõerd.

Talinna Sadama esimese poolaasta kahjumi põhjustas tänavu aprillis tehtud 105 miljoni euro suuruse dividendimaksega tekkinud tulumaksukulu mõju. Eelmisel aastal maksis Tallinna Sadam 48 miljonit eurot dividende, tänavu aga rekordilised 105 miljonit eurot - seega oli suurem osa tavapärasest dividendimaksest seotud aktsiate müügiga, kirjutas Sõerd. "105 miljoni euro suurusest dividendimaksest 48 miljonit eurot on tavapärane dividend, 57 miljonit eurot aga põhiliselt aktsiate esmapakkumisest (IPOst) saadud raha," kirjutas Sõerd avalikus pöördumises.

"Valitsus otsustas erakorraliselt saadud tulu 57 miljonit eurot suunata mitte stabiliseerimisreservi ehk riigi tuleviku vajadusteks ja tuleviku riskide maandamiseks, vaid likviidsusreservi. Likviidsusreservi suunamise otsus tähendab, et see IPO raha kavatsetakse korraga ära kulutada juba selle saamise hetkel ehk 2018. aastal," nentis Sõerd.

Tõnistelt tahab Sõerd teada, miks suunati see raha likviidsusreservi ja miks on valitsus loobunud riigi reservide suurendamisest.

Hetkel kuum