Äripäev • 22. august 2018 kell 10:40

Venemaa pitsitab Danske rahapesu uurimise ärgitajat Browderit

Eesti prokuratuurilt mitu tagasilükkamist saanud Putini kriitik Bill Browder käis välja konkreetsed nimed, kelle tegevust Danske Eesti rahapesu juures uurida tuleks.  Foto: BERTRAND GUAY

Vene majandusleht Kommersant kirjutab, et Küprose võimud hakkavad tegema koostööd Venemaaga, et saada selgust Hermitage Capitali juhi Bill Browderi ja tema äripartneri Ivan Tšerkassovi äriasjust.

Mõlemad mehed on Venemaal tahtliku pankroti ja maksuseaduste rikkumise eest tagaselja vangi mõistetud, lisab väljaanne.

Ehkki Browderi ja Tšerkassovi kaitsja üritas kohtu kaudu peatada Küprose ja Venemaa vastastikust koostööd, jättis Nicosia piirkonnakohus selle taotluse rahuldamata. Cyprus Mail kirjutab, et kohaliku justiitsministeeriumi teatel jätkub kahe riigi vahel koostöö.

Moskva Tverskoi rajoonikohus mõistis Bill Browderi 2013. aastal finantsmahhinatsioonide ja maksuseaduse rikkumise eest tagaselja üheksaks aastaks vangi. 2017. aastal määras sama kohus talle veel lisaks üheksa-aastase vanglakaristuse maksude maksmatajätmise eest.

Kohtuasjas oli süüdistatav ka Ivan Tšerkassov. Nii Browder kui ka Tšerkassov on Venemaal juhtinud eri aegadel firmat Dalnaja step, mille taga on Küprosel registreeritud offshore’i kaudu Hermitage Capital, kirjutab Kommersant.

Käivitas Danske põhjalikuma uurimise

Browder saatis tänavu juulis Eesti peaprokurörile Lavly Perlingule ja rahapesu andmebüroole kuriteoteate, milles loetles inimesi, keda ta kahtlustab Danske Eesti rahapesuafääris rahalise kasu jahtimises. Kirjas oli nii kliendihaldureid, assistente kui ka panga Moskva esinduse inimesi.

Browder peab Danske rahapesu ulatust suuremaks kui Taani leht Berlingske: tema hinnangul käis 7,1 miljardi euro asemel pangast läbi vähemalt 7,7 miljardit eurot. Ta tõmbab sellest rahaliikumisest ka niidid suure rahapesuskeemi paljastanud Sergei Magnitski juhtumini, samuti seob asjaga Putini sõbra, Panama paberitest tuttava tšellist Sergei Roldugini.

Browderile kuulub investeerimisfond Hermitage Capital Management, mille kaudu ta oli kuni 2005. aastani Venemaa suurim välisinvestor – siis keelati tal riiki sisenemine. Seejärel sai Browderist valjuhäälne Kremli kriitik ning aktivist.

Just Hermitage’i heaks töötas kümmekond aastat tagasi advokaat Sergei Magnitski, kes paljastas Vene siseministeeriumi kõrgete ametnike paarisaja miljoni euroni küündinud maksupettuse, mis kahjustas Hermitage’i.

Vene võimud esitasid 2008. aastal maksupettuse süüdistuse hoopis Magnitskile endale. Jurist pandi vangi, kus ta aasta hiljem kahtlastel asjaoludel suri. Sellest ajast saadik on Hermitage Capital ja Browder üritanud tõestada, et Magnitski rääkis tõtt.

Hetkel kuum