• Jaga lugu:

  Ossinovski: tahame koos Isamaaga olla valitsuses

  Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski enne peaminister Jüri Ratase ja Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederiga kohtumist.Foto: Liis Treimann

  Koalitsioonierakondade juhid kogunesid täna õhtul peaminister Jüri Ratase juurde, et otsida lahendusi puhkenud valitsuskriisile. Kohtumine kestis üle nelja tunni ning lõppes tulemusteta, läbirääkimistega jätkatakse esmaspäeval.

  Peaministri büroo juhataja Tanel Kiik ütles pärast kella kaheksat, et suurt sõnumit koosoleku järgselt ei ole ja kõnelustega jätkatakse homme erakondades ning seejärel üheskoos. Koostöötahe on olemas, lisas ta.
  Sotsiaaldemokraatide esimees Jevgeni Ossinovski ütles enne kell 16.00 alanud kohtumist, et sotside eesmärk on minna ühtselt edasi ja ta usub, et leitakse lahendus.
  "Vaadates natuke ennatlikult tehtud järeldusi, siis sotsiaaldemokraatide eesmärk ei ole kindlasti seda valitsust lõhki ajada ehk opositsiooni ise minna või Isamaad opositsiooni lükata," märkis Ossinovski. "Meie eesmärk on taastada Eesti ühtne nägemus välispoliitikast, mis on vajalik selleks, et valitsus saaks edasi toimida. Selle sooviga me kohtuma läheme ja ma selgelt usun, et need lahendused on võimalik leida," lisas ta.
  Küsimusele, kas Urmas Reinsalu taandumise nõue on endiselt laual, vastas Ossinovski, et tegelikult on erinevaid viise, kuidas lahenduseni jõuda ja neid hakatakse arutama. “Enne läbirääkimiste algust ei ole ju mõtet kõike välja rääkida ja eks me siis arutame, kuidas edasi minna,” märkis Ossinovski.
  Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles, et läheb koalitsioonipartneritele põhjendama Isamaa seisukohta miks mitte rändepaketiga liituda ja loodab, et teised mõistavad, et see parim lahendus. "Ma usun, et see, kui me sellise rändepaketiga ei ühine, on kõige parem nii koalitsioonile tervikuna kui Eesti riigile," sõnas Seeder.
  Küsimusele, kas keegi peab tagasi astuma, vastas Seeder, et Isamaa ultimaatumeid ei esita. “Kõige parem on läbi rääkida, püüda leida konsensust ja küllap me selle ka leiame,” sõnas Seeder.
  Kas aga Isamaa oleks nõus Urmas Reinsalu valitsusest lahkumisega, et kodurahu saavutada? “See jääb ju üldse arusaamatuks, et milline seos on sellel nõudmisel, et justiitsminister peaks tagasi astuma ja et rändepaktiga ei ühinetaks. Mina küll sellest aru ei saa," sõnas Seeder.
  Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles koalitsioonierakondade esimeestega kohtuma minnes, et läheb ja kuulab ära, mida sotsid räägivad, kuid nemad oma seisukohtadest ei tagane.Foto: Liis Treimann
  Valitsuskriis puhkses reede hommikul kui sotside esimees Jevgeni Ossinovski esitas peaminister Jüri Ratasele ultimatiivses toonis ettepaneku vabastada ametist Isamaasse kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu. Viimane teatas, et pole nõus ametist lahkuma.
  Ratas vastas reede õhtul Ossinovski ettepanekule, et lükkab kõik ultimatiivsed nõudmised laualt tagasi ning soovib, et praegune koalitsioon jätkab kuni kevadel toimuvate riigikogu valimisteni. Samas ei välistanud Ratas ka võimalust, et valimisteni jäänud perioodil jääb Eestile vähemusvalitsus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
USA tarbijakulutused detsembris langesid
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Foxway neelas konkurendi Taanis
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Rootsi IT- ja nutiseadmete ringmajandusega tegelev Foxway Group, kelle raskuskese asub Tartus, omandas taanlaste Dansk Computer Center A/S-i.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.