Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Keskerakonna kontori ostnud ärimeest kahtlustatakse maksupettuses

    Maksuamet kahtlustab tänavu Eesti Rikaste TOPi jõudnud ja Soome politsei huviorbiiti sattunud kinnisvaraärimeest Arto Kalevi Autiot maksupettuses. Autio esindaja teatel on kõik korrektne ja mingeid probleeme tasumata maksudega ei ole.

    Kinnisvaraärimees Arto Kalevi Autio tegevus äratas aasta esimeses pooles maksuameti tähelepanu. Foto: Postimees/Scanpix
    Niipea, kui maksuhaldur hakkas ettevõtte tegevuse vastu huvi tundma, hakati tähelepanu alla sattunud firmale Amplion OÜ kuuluvaid kinnistuid võõrandama.
    Ostis ära Keskerakonna kontori
    Kuid alustagem algusest. Arto Kalevi Autio on soomlasest ärimees, kes jäi eelmisel aastal avalikkusele silma peamiselt sellega, et ta ostis pea 3 miljoni euro eest ära Keskerakonna endise kontori vanalinnas. Tehingu hinnast ligi 2 miljonit eurot läks erakonnale.
    Seni pigem avalikkuse tähelepanu eest hoidunud Autio on öelnud, et on pika investeerimiskogemusega ärimees, kes hakkas Eesti turule keskenduma 2010. aastal.
    Autio on tuntud investeerimisfirma Brave Capitali üks osanikke. Samuti on märkimisväärne, et sel aastal jõudis Autio esimest korda ka Äripäeva koostatud Eesti 500 rikkaima inimese nimekirja, kus ta on 14,3 miljoni euro suuruse vara väärtusega 256. kohal.
    Nüüd aga kahtlustab maksuhaldur, et Autio pani toime pea 400 000 euro suuruse maksupettuse.
    Laenud iseendale?
    Juulis rahuldas Tallinna halduskohus maksuameti taotluse, milles maksuamet küsis luba seada hüpoteegid Eesti riigi kasuks neljale kinnistule, mis kuulusid siis Autio firmale Amplion. Hüpoteekide summa oli kokku üle 390 000 eurot.
    Maksuamet pöördus kohtusse, sest maksuhalduril oli kahtlus, et Amplion pani aastatel 2015–2017 toime maksupettuse ja jättis tasumata kokku 383 303 eurot tulumaksu. Kohtult taotleti õigust määrata isiku varadele eelarest, et tagada võimaliku maksuotsuse täitmine. Kohus andis selleks loa, kuid maksuotsust ei ole langetatud.
    Kohtumääruse järgi selgus maksuhalduri kontrollide käigus, et Amplion on teinud juhatuse liikmele Arto Kalevi Autiole sularahas väljamakseid üle 207 000 euro eest, mille kohta ei ole dokumente. Autio selgitas maksuhaldurile, et väljamakseid tehti ettevõtte võla katteks, ent maksuhaldur mingit võlga ei tuvastanud. Seega oleks pidanud väljamakse olema hoopiski maksustatav tulu.
    Lisaks sularahamaksetele jäi maksuametile silma, et Amplion teeb juhatuse liikmele erisoodustusi, üürides talle kinnistut ja sel asuvat eluhoonet hinnaga 600 eurot kuus. Samal ajal üüris sama äriühing kõrvalasuvat ja samaväärset kinnistut Amplioniga mitteseotud isikule 2500 euro eest kuus ehk üle nelja korra kallimalt. Mõlemad kinnistud asuvad Viimsis, Astri põigus.
    Peale selle andis Amplion enam kui 820 000 eurot laenu kolmele ettevõttele, millel ei olnud laenu vaja ja millel polnud ka majandustegevust. Eriti kurioosseks teeb laenude andmise see, et Arto Kalevi Autio oli kõigi kolme ettevõtte juhatuse liige. Ettevõtete nimed on OÜ Morena Capital, Alpha Commodities Group ja CRA Group OÜ.
    Kuna need ettevõtted isegi ei tegutsenud, usub maksuhaldur, et firmasid kasutati vaid raha liigutamiseks fiktiivsete tehingutega.
    Firma kanditi tühjaks?
    Erinevatel põhjustel kahtlustas maksuhaldur, et maksuotsuse väljastamise järel võib selle sundtäitmine osutuda raskemaks või isegi võimatuks.
    Näiteks hakkas ettevõtete varade maht kahanema niipea, kui maksuhaldur huvitus Amplioni tegevusest. Kui kontrollide alustamise ajal kuulus firmale 27 kinnistut, siis üsna pea võõrandati neist lausa 16. See oli tõenäoliselt teadlik samm, kuna kinnistud võõrandati valdavalt firmadele, mille juhatuse liige oli jällegi Autio isiklikult.
    Kusjuures kinnistute võõrandamist jätkati ka pärast kohtu otsust rahuldada maksuameti taotlus. Kui juunis kuulus Amplionile 11 kinnistut, siis nüüd on firmal alles vaid üks kinnistu aadressil Astri põik 1.
    Maksuamet kinnitas, et kohtumäärus on jõustunud, kuid mis on edasi saanud Amplioni võimaliku maksupettuse uurimisest, maksuamet praegu kommenteerida ei saa.
    Arto Kalevi Autiol on äriregistris seos 90 ettevõttega. Ta on seda varem meedias põhjendanud kui tavapärase äristrateegiana.Foto: Postimees/Scanpix
    Maksuotsuseid pole tehtud
    Amplionit esindava advokaadibüroo Supremia vandeadvokaadi Karoliina Kõrgesaare sõnul on kohtumäärus seotud vaid maksude tasumise kontrollimise rutiinse protseduuriga ja kohtumäärus on vaid tehniline nüanss. Tema sõnul ei ole Amplionil tulumaksuvõlga ja maksuamet ei ole ettevõttele esitanud ühtegi maksunõuet ega teinud ka maksuotsust. Seetõttu ei peaks Kõrgesaare sõnul olema teema vastu ka avalikku huvi.
    Kõrgesaar lisas, et Amplioni varade ost-müük ja mistahes muud tehingud on tavapärase äritegevuse osa ega ole ühelgi moel seotud selle teemaga.
    Autio on mitme ametkonna huviorbiidis
    Peale Eesti maksuameti on ärimees Arto Kalevi Autio silma jäänud ka Soome politseile. Nimelt kahtlustatakse teisel pool Soome lahte, et Autioga seotud firmade kaudu on kanditud laiali Soome Noortefondi miljoneid eurosid.
    Tänavu märtsis kirjutas Eesti Ekspress, et Soome rahvusringhäälingu (Yle) väitel uurib politsei, kas Eesti Keskerakonna kontori ostnud ärimees Arto Kalevi Autio on aidanud Eesti riiulifirmade kaudu rahastada Soome Keskerakonnaga seotud Noortefondi, mis ehitab kortereid noortele soodsa hinnaga väljaüürimiseks. Yle väitel esitasid Autio Eesti ettevõtted Soome ehitusfirmale Salpausselkä Rakentajat fiktiivseid arveid konsultatsiooniteenuste eest, mille suurusjärk jäi miljonitesse eurodesse. Politsei kahtlustab, et selle ehitusfirma kaudu anti raha Soome Noortefondi juhile Perttu Nousiainenile, oma osa sai väidetavalt ka Salpausselkä Rakentajate juht Mika Wilenius.
    Samast juhtumist tegi hiljaaegu loo ka ETV saade "Pealtnägija", kui oktoobris anti eespool kirjeldatud juhtumi pärast prokuratuuri kriminaalavaldus.

    Teenimatu tähelepanu

    Brave Capitali senise käekäiguga olen ma igati rahul ning usun, et samamoodi on rahul ka kümned finantsinvestorid, kes on oma vahendeid meie kaudu tulusalt investeerinud. Suures plaanis on meil Artoga olnud sisemine tööjaotus Brave Capitalis selline, et tema leiab finantsid ja hoiab kontakti investoritega ning minu esmane vastutus on uute objektide-projektide leidmine ja teostus.

    Ütlen ausalt, et Brave Capital ja ka mina isiklikult oleme viimasel ajal saanud teenimatut tähelepanu kahel moel – esmalt meid seostatakse mitme projekti ja tegevusega, millega Brave Capitalil seost ei ole, teisalt seepärast, et osa meiega tõepoolest seotud ning oma olemuselt täiesti tavapäraseid äritehinguid esitatakse suuresti moonutatult.

    Arto Autioga on meie koostöö ärialane ning see toimib ja on toiminud varsti juba 10 aastat. Projekte ja tööd on palju ning ootame uuelt aastalt mitut olulist kordaminekut.

    Veljo Kuusk, Arto Kalevi Autio äripartner

    Amplion OÜ

    Amplion asutati 17. mail, 2011.

    Põhiline tegevusala on investeeringud kinnisvaraobjektidesse.

    2017. aastal tegeles ettevõte olemasolevate kinnisvaraobjektide väljarentimisega. Soetati ka üks uus kinnisvarainvesteering ja müüdi viis olemasolevat kinnisvaraobjekti, selgub ettevõtte majandusaruandest.

    Ettevõtte müügitulu 2017. aastal oli 843 761 eurot.

    Majandusaasta kasum oli mullu 7,4 miljonit eurot, samas üle-eelmisel aastal oli kasum vaid pisut üle 300 000 euro.

    Majandusaasta aruande järgi oli Amplionil sel aastal plaanis jätkata tulutoovate investeeringute otsimist ja korrastada kinnisvaraportfelli. Peamised huvi pakkuvad objektid on rahavoo projektid, väiksemal määral kinnisvara arenduse projektid.

    Ettevõttes oli 2017. aasta majandusaastal palgal üks juhatuse liige: Arto Kalevi Autio.

    Arto Kalevi Autio

    Soome kinnisvaraärimees, kel on äriregistri andmetel seos 90 ettevõttega.

    Eduka investeerimisettevõtte Brave Capitali üks osanikest.

    Hakkas Eestis äritegevust arendama 2010. aastal.

    "Eesti on minu jaoks üks investorisõbralikumaid ja sobivamaid kohti selliseks äriks, nagu meie ajame," ütles Autio eelmisel aastal Postimehele antud intervjuus.

    Ostis eelmisel aastal 2,9 miljoni euro eest Keskerakonna endise kontori Toompeal. Keskerakond sai müügist 1,8 miljonit eurot, ülejäänud raha läks linnale, kes müüs oma osa hoonest Autiole samal ajal, mil Keskerakond. Selle aasta oktoobris müüs Autio hoone edasi ettevõttele Nordview OÜ, mille taga on prantslane Philippe Michel Bucheton.

    Kusjuures ka uus Keskerakonna kontor Narva maanteel kuulub Arto Kalevi Autiole.

    Soome kinnisvarahai toob Eestisse rikaste põhjanaabrite raha

    Ärilehele on Autio rääkinud, et paljud tema ja tema partnerite kinnisvaraostud tulevad avalikust sektorist ja hapuks läinud pangalaenudest.
    Autio on teinud pikka aega koostööd pankadega, kes pakuvad talle probleemseid varasid. 95% kraami tuleb aga avalikelt oksjonitelt.
  • Hetkel kuum
Ivo Suursoo: Eesti vajab uut ühist fookust
Avaliku- ja erasektori järgneva kümnendi ühine eesmärk olgu ambitsioonika, konkurentsivõimelise ja koostööle orienteeritud majanduse käivitamine, kirjutab Ivo Suursoo arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Avaliku- ja erasektori järgneva kümnendi ühine eesmärk olgu ambitsioonika, konkurentsivõimelise ja koostööle orienteeritud majanduse käivitamine, kirjutab Ivo Suursoo arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Laanet läbis huvide konflikti koolituse, mistõttu ministeerium üürilepingut ei kontrollinud
Justiitsminister Laanet kinnitas, et läbis ametisse astudes huvide konflikti käsitleva koolituse, mistõttu ei näinud justiitsministeerium vajadust üürilepingut täiendavalt üle kontrollida.
Justiitsminister Laanet kinnitas, et läbis ametisse astudes huvide konflikti käsitleva koolituse, mistõttu ei näinud justiitsministeerium vajadust üürilepingut täiendavalt üle kontrollida.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.