Anu Jõgi • 28. detsember 2018 kell 8:46

Venemaa kaalub Putini jätkamise võimalusi

Venemaa presidendi Vladimir Putini ametiaeg saab läbi 2024. aastal.  Foto: Vyacheslav Prokofyev, TASS/Scanpix

Kui Venemaa riigiduuma spiiker tõstis üle põhiseaduse muutmise teema, läksid kohe liikvele jutud, et Kreml otsib võimalusi, kuidas riigi president Vladimir Putin saaks edasi võimul püsida, kirjutab Bloomberg.

Poliitikaanalüütik ja varasem Kremli abi Gleb Pavlovsky leiab, et Putin õhutab seda mängu, andes mitmeti mõistetavaid vihjeid.

Seekord alustas juttu Venemaa riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin, kui Putin kohtus teisipäeval parlamendi esindajatega. Kohtumise järel avalikustatud teksti järgi ütles Volodin ebamääraselt, et on aeg arutada, kas kõik põhiseaduses paika pandud piirangud on veel mõttekad. Venemaa põhiseadus kehtib 1993. aastast, seega 25 aastat. Volodini sõnul oli siis aeg teistsugune ja ükski seadus, ka mitte põhiseadus ei peaks olema dogma. Volodin ei maininud presidendi ametiaega piiravat kohta, aga nii seda üldiselt mõisteti.

Kremli avaldatud protokolli järgi ei vastanud Putin Volodini sõnadele.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles järgmisel päeval, et küsimuse kohta pole praegu veel seisukohta kujundatud.

Üheks alternatiiviks on peetud uue ametikoha loomist. Bloombergi küsitletud poliitikateadlase Valeri Solovei arvates on parim lahendus muuta valitsuse ülesehitust selliselt, et Putin püsib otsuste tegemise keskmes.

Analüütikud on pakkunud välja võimaluse luua kõrgem nõuandev üksus riiginõukogu, mille juht oleks siis Putin. Presidendi ametikoht jääks alles, aga sellel oleks praegusest vähem võimu, pakkus Solovei.

Praegu 66aastane Putin on riigitüüri juures olnud 18 aastat ja talle ei nähta head alternatiivi. "Üldine arvamus on, et pole kedagi, kes suudaks asendada Putinit kui kogu süsteem garanti," märkis Solovei. "Ühelgi potentsiaalsel kandidaadil pole selliseid "pühasid sidemeid" rahvaga. Seega nähakse parima lahendusena valitsuse ümbertegemist viisil, et Putin jääb endiselt otsuste tegemise keskpunkti."

Hetkel kuum