Nädala lood: mida teha, kui võlaintress nöörib kõri kinni või inkassofirma ähvardab mainet rikkuda?

Marie Rosin   Foto: Andras Kralla

Äripäeva lugejate tähelepanu tõmbasid sel nädalal enim lood tuhandete ettevõtjate mainet ähvardavast "innovaatilisest" inkassost, ettevõttega üle jooksnud juhtide selgitustest ning sellest, mis lõks varitseb finantsvabaduse poole pürgijaid.

Esmaspäeval kirjutas Äripäev, kuidas Marie Rosinale kuuluv Kreedix nõuab Raplamaa ettevõtjalt Mait Soasepalt tema juba 2012. aastal likvideeritud ettevõtte Eurosolutions OÜ väidetava võla tasumist, ähvardades vastasel juhul negatiivsete artiklite ja YouTube'i videote avaldamisega. Tegu pole aga üksikjuhtumiga – sarnaseid ähvardusi teevad Rosina firmad tohutule hulgale Eesti ettevõtjatele.

Marie Rosina äriimpeeriumisse kuulub mitu ettevõtet, mis töötavad nö "sünergiliselt" – Kreedix OÜ tegeleb võlgade sissenõudmisega, selle tütarfirma Register OÜ aga peab veebikülgi Inforegister ja Storybook, kus väidetavalt võlgades ettevõtete kohta negatiivseid artikleid ehk "nutulugusid" avaldatakse. Juristi meelest on tegu ebaeetilise käitumisega.

Rosin ise leiab aga, et sääraste lugude avaldamine teeb Eesti ettevõtluskeskkonda hoopis paremaks. Loe tema argumente artiklist Infoajastu inkasso ähvardab tuhandete ettevõtjate maine rikkuda.

Kolmapäeval kirjutas Äripäev saatanlikust lõksust, mis varitseb finantsvabaduse ihkajaid. Eestlased on säästjatena Euroopa Liidu keskmiste hulgas, säästes aastas keskmiselt 11–13% oma brutosissetulekust, selgus Eurostati uuringust. Selleks, et need säästud kasvaksid ja aitaksid ka varem pensionile minna, tuleb neid investeerida, kuid sama oluline on halbade finantsotsuste vältimine.

Pangakontor  Foto: Erik Prozes

Rahalise vabaduse saavutamise üks võimsamatest piduritest on kõrge intressiga võlg. Kuidas siin vigu vältida, loe artiklist Finantsvabaduse teel varitseb saatanlik lõks.

Neljapäeval rääkisid aga Äripäeva veergudel suud puhtaks transpordifirmast Via3L Spedition üle jooksnud ja uue firmaga Nordic Spedition alustanud Lauri Latt ja Elmer Maas. Sel kuul kuulutati välja nende uue firma Tarne OÜ pankrott, millega nad Via3L Speditioni teistelt omanikelt enne minema jalutamist 147 000 eurot laenu võtsid.

Foto: Andras Kralla

Kellel selles uskumatus loos õigus on ja kes vassib, saab lugeda artiklist Ettevõttega üle jooksnud juhid avavad kaarte.

Hetkel kuum