Artikkel
  • Kuula

    TransferWise’i väärtus tõusis 3,5 miljardi dollarini: oma osa saavad töötajad ja investorid

    TransferWise kaasab investoritelt 292 miljonit dollarit, mille eest müüvad osakuid töötajad ning senised investorid. Pardale tulevatest tippfondidest kaks on ka Uberi investorid.

    TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann.Foto: TransferWise
    Lisandunud investeeringuga kasvab ettevõtte väärtus 3,5 miljardi dollarini ning TransferWise on Eesti läbi aegade üks suurima turuväärtusega ettevõte.
    "Need töötajad ja investorid, kes oma osakuid müüsid, kas maksavad tagasi eluasemelaenu või ostavad maakodu. Aga TransferWise kui ettevõte ei saanud sellest investeeringust ühtegi senti,“ ütles koos Kristo Käärmanniga Transferwise’i asutanud Taavet Hinrikus. Seekordsete investorite sisenemiseks müüsid tema sõnul osakuid mitusada töötajat ning senised investorid.
    Sealjuures müüsid natuke osakuid ka Hinrikus ja Käärmann ise. Neile alles jäänud osaluse suurust nad ei avalda. Ükski senistest investoritest aga täielikult ei väljunud ning näiteks Andreessen Horowitz ja Baillie Gifford investeerisid ettevõttesse uuesti.

    Eelmisel aastal võitis TransferWise'i asutaja Kristo Käärmann rikaste edetabeli 258,2 miljoni euroga ning teine asutaja Taavet Hinrikus oli 238,6 miljoni euroga teisel kohal. Toona arvestas Äripäev, et TransferWise väärtus on 1,6 miljardit dollarit.

    Nii täitis TransferWise lubaduse, mida jagavad oma töötajatele praegu paljud idufirmad: ühel hetkel saad sulle jagatud ettevõtte optsioonid rahaks teha ja saad ettevõtte edust ka ise osa. Varem on optsioonide võlu nautinud Eestis näiteks Skype’i töötajad, kes ettevõtte müügist oma tulu teenisid.
    "Kui me hakkasime TransferWise’i Kristoga 8 aasta eest ehitama, käisime korjanduskaabuga investorite juures ringi. Ütlesime, et meil on selline unistus ja tahaks kindlasti teoks teha, aga on raha vaja. Tõenäoliselt läheb nässu, aga võib-olla ei lähe nässu,“ meenutas Käärmann ja tõdes, et investoritelt raha võttes pead paratamatult mingi hetk selle tagasi maksma. Nüüd, aastaid hiljem, ei saa tema sõnul süüdistada kedagi, kes tahtsid nüüd väikese osa maha müüa.
    Samuti said oma osakuid müüa töötajad. "Need, keda me Tallinnas tollal palkasime, kes tulid Skype’ist või SEB pangast, kõik kaotasid oma palgas sel hetkel, kui nad tulid meile,“ tõdes Käärmann. Tema sõnul suutsid vähesed arvutada ja mõelda, mis neile jagatud optsioonide väärtus võiks olla. "Enamike jaoks oli tegu Monopoly rahaga!“
    Nüüd on Käärmannil enda sõnul tohutult hea meel, et nad saavad inimesi tänada selle eest, et nad tulid kampa ja võtsid tol hetkel vastu otsuse palgas kaotada. "Aga pikas perspektiivis on see mõjunud oletatavasti väga hästi nii isiklikule karjäärile kui ka lõpuks finantsiliselt. Ja see, et töötajad saavad väikse osa praegu müüa, selle üle on siiralt hea meel ja tahaks, et rohkem Euroopa ettevõtteid niimoodi teeksid,“ sõnas ta.
    Investoritena lisandusid nimekad fondid
    Viimase rahakaasamisvooru eestvedajad olid kasvukapitali investorid Lead Edge Capital, Lone Pine Capital ja Vitruvian Partners. Investeeringus osalesid veel lisaks senistele investoritele Andreessen Horowitzile ja Baillie Giffordile ka BlackRock.
    Lead Edge Capital on muu hulgas investor Uberis ja Spotifys. Augustis kirjutas Reuters, et Lead Edge Capital on kaasanud enda seni suurima fondi, mis on märk tehnoloogiafirmadesse voolavast suurest rahavoo tulvast. Nende uusim fond investeerib idufirmadesse 520 miljonit dollarit.
    Lone Pine Capitalist kirjutas mõni päev tagasi väljaanne GeekWire kui salapärasest suurest investeerimisfirmast, kelle käest võtavad rahatšekke Seattle’i kuumimad idufirmad. Lone Pine Capitali nime aga väga ei tunta.
    Hiljuti juhtis Lone Pine Capital 114 miljoni dollari suurust investeeringut müügiautomatiseerimisega tegelevasse idufirmasse Outreach ning eelmisel aastal osales 185 dollari suuruses investeeringus tellitava kaubaveo idu Convoy. Mõlemad firmad jõudsid tänu nende investeeringule palju ihaldatud ükssarviku staatusesse ehk nende väärtus tõusis 1 miljardi dollarini. Ettevõte haldab ligikaudu 20 miljardi dollari väärtuses investeeringuid.
    Väljaande sõnul hoiab Lone Pine Capital varju ning ei kommenteeri meedias. Ettevõte haldab ligikaudu 20 miljardi dollari väärtuses investeeringuid. Lisaks olevat investeering Convoysse ja Outreachi erakordne, kuna Lone Pine Capital investeerib erafirmadesse harva. Varasema kümne aasta jooksul on nad avaldanud oma osaluse vaid seitsmes eraettevõttes ning neli neist – Hiina autotootja NIO, loomatarvete e-kaubanduse pood Chewy, Uber ja Snap on läinud pärast investeeringut börsile või plaanivad seda peagi teha.

    Rahvusvahelised rahaülekanded on osa hiiglaslikust turust, kus seni domineerisid tehinguhindu kunstlikult kõrgel hoidvad ja aeglaselt ülekandeid teostavad pangad. TransferWise on seda kõike muutnud. Lõpuks ometi saab saata raha üle maailma soovitud kohta tegelikkusele vastavate teenustasude eest. TransferWise’i järgmine väljakutse on kiire kasvu jätkumine olukorras, kus Euroopas ja Austraalias muutub ülekandetasude läbipaistvus tänu regulatsioonidele normaalsuseks.

    Nimay Mehta, Lead Edge Capitali partner
    Hinrikuse sõnul on selliste investorite võlumise taga lihtne põhjus: vähe on neid tehnoloogiaettevõtteid, kes kasvavad väga kiiresti ja on sealjuures kasumlikud. "Ma arvan, et me oleme üks väheseid. See neid kõiki loomulikult võlub,“ tõdes Hinrikus. „Kui sa vaatad viimase aja IPOsid – Uberid ja Lyftid ja muud – need on ettevõtted, kes toodavad sügavat kahjumit ja isegi ei luba kunagi kasumit tootma hakata. Kui selle kõrvale panna ettevõte, mis kasvab kiiremini kui ükski neist, kui vaadata meie aastast kasvutempot, ja samal ajal on kasumlik, siis see on päris äge asi, mida müüa.“
    Hinrikus märkis, et nemad on olnud kasumis kaks aastat ja jätkavad samamoodi. Mullu märtsis lõppenud majandusaastal kasvas ettevõtte käive 77 protsenti, 117 miljoni naelani ja puhaskasum ulatus 6,2 miljoni naelani. Tänavu märtsis lõppenud majandusaasta kohta ütles ta, et praegu on veel vara täpseid tulemusi öelda, aga aasta läks hästi. "Võin öelda, et kõike on rohkem: rohkem on käivet, rohkem on kasumit.“
    Lisandunud investorite kohta ütles Hinrikus, et nende pealt on TransferWise’il ka hea õppida, mismoodi võiks nende tulevik välja näha. "Me jätkuvalt mõtleme, et mingi hetk on tõenäoliselt ka TransferWise avalik ettevõte,“ märkis ta ja lisas, et seetõttu on hea rääkida inimestega, kellel on selles maailmas rohkem kogemust. Börsile minekuni on tema sõnul aga aega veel mitu head aastat.
    Hinrikuse sõnul oleksid võinud nad ka praeguse rahakaasamise asemel börsile minna, aga ta ei usu, et börsiettevõttena oleks neil elu kuidagi lihtsam või nad saaksid keskenduda rohkem ettevõtte kasvatamisele. "Sellepärast oligi hea teha praegu selline vahesamm. Perspektiivis me ikkagi arvame, et kunagi see on avalik ettevõte, aga sellega ei ole kiiret. See ei aita meil kiiremini kasvada.“

    Tasub teada

    Selle vooruga kasvas TransferWise’i väärtus 3,5 miljardi dollarini, kokku on ettevõtte kaasanud 689 miljonit dollarit. Investorid kasutasid rahakaasamises osalemiseks TransferWise for Business platvormi. Varem on neisse investeerinud ka IVP, Merian Global Investors, Sir Richard Branson, Valar Ventures ja Max Levchin PayPalist.

    Ettevõtte sõnul näitab pea 300 miljoni dollari kaasamine, et nad on jätkuvalt üks maailma kiiremini kasvavaid tehnoloogiafirmasid ja Euroopa üks väärtuslikumaid fintech-ettevõtteid.

    Ettevõttel on 5 miljonit klienti üle maailma, iga kuu tehakse tehinguid 4 miljardi naela väärtuses. Igal aastal säästab TransferWise oma klientidele madalate teenustasudega ettevõtte hinnangul miljard naela.

    TransferWise on rahvusvaheline tehnoloogiafirma, mille missiooniks on aidata parimal viisil maailmas raha liigutada. TransferWise’i asutasid Taavet Hinrikus ja Kristo Käärmann 2011. aastal.

    TransferWise on üks maailma kiiremini kasvav tehnoloogiaettevõte, mis on tänaseks investeeringutena kaasanud 689 miljonit dollarit investoritelt nagu Lead Edge, Lone Pine, Vitruvian, IVP, Merian Global Investors, Andreessen Horowitz, Sir Richard Branson, Valar Ventures ja Max Levchin PayPalist.

    Pangandus muutub
    Möödunud aastal võttis TransferWise’i sõnul Euroopa Liit nende mudeli rahaliikumise aluseks, keelates piiriülestel maksetel suured lisatasud. Kuna ka Austraalias on tarbijad kaevanud valuutatehingute kõrgete lisatasude üle, võib ettevõtte hinnangul Austraalia peagi järgida Euroopa Liidu eeskuju.
    Hinrikuse sõnul läheb tänu sellele nende elu aina paremaks ning pankade suurte lisatasude piiramine nende tööd ära ei võta. "Seda rohkem teavad kõik maailma kliendid sellest, kui halvasti pangad neid kohtlevad. Ja seda rohkem nad otsivad alternatiive ja kui nad otsivad alternatiive, siis nad leiavad kindlasti meid.“ Hinrikuse hinnangul on muutunud regulatsioonid suur võit Euroopa tarbijatele ning nende jaoks võiks see olla hoopis taganttuul.
    Seda, et elu võiks neil Brexiti tuules keerulisemaks minna, TransferWise väga ei karda, sest nad avasid Euroopa klientide teenindamiseks ennetavalt tütarfirma Belgias. "Ma ei nimetaks seda kohutavaks keerukuseks. Parem, kui seda poleks pidanud tegema, aga me tegutseme üle 40 riigis, meil on juba nagunii palju regulaatoreid, ühe lisamine ja ühe kontori lisamine ei muuda midagi.“
    TransferWise’il on praegu 1600 töötajat ning 12 kontorit, millest viimased on Brasiilias ja Belgias. Tänavu plaanitakse palgata veel 750 töötajat.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.