Altkäemaksu võtmises süüdistatava Ain Kaljuranna tulevik tumenes

Ärimehe Valdo Õunapi otsus end Tallinna Sadama kriminaalasjas Ain Kaljurannale altkäemaksu andmises süüdi tunnistada teeb Kaljuranna süütuse tõestamise oluliselt keerulisemaks, ütles Tartu Ülikooli kriminoloogia professor Jaan Ginter.

Tallinna Sadama eksjuhi Ain Kaljuranna, keda süüdistatakse altkäemaksu võtmises, süütuse tõestamine läks tänasest keerulisemaks, kuna altkäemaksu vahendaja tunnistas end süüdi.  Foto: Liis Treimann

Harju maakohus mõistis täna ärimehe Valdo Õunapi kokkuleppemenetluses süüdi Tallinna Sadama eksjuhile Ain Kaljurannale altkäemaksu vahendamises ja rahapesus ning karistas teda tingimisi kahe ja poole aasta pikkuse vangistusega.

Kui altkäemaksu vahendaja tunnistab oma süüd, on kerge tekkima järeldus, et süüdi on ka altkäemaksu vastu võtja ehk antud juhul Ain Kaljurand. Tartu Ülikooli kriminoloogia professor Jaan Ginteri sõnul võiks sellist asja küll talupoja loogika järgi järeldada, kuid päris nii see siiski pole.

„Iga inimese kriminaalvastutus tuleb tõestada ikka individuaalselt. See, et keegi tunnistas, et ta vahendas altkäemaksu, ei piisa selleks, et süüdi mõista ka vahendatu väidetav saaja,“ selgitas Ginter.

Küll aga on süü tunnistaja ehk Õunap edaspidi kriminaalasjas prokuratuurile hea tunnistaja. „Kindlasti läheb prokuratuuri jaoks teiste süü tõendamine kergemaks, mida rohkem inimesi oma süüd tunnistab,“ ütles ta.

Prokuratuur süüdistas Valdo Õunapit selles, et ta aitas oma ettevõtete kaudu liigutada Kaljurannani altkäemaksu, mis tuli ettevõtjalt Eno Saarelt. Loe juhtumist pikemalt siit.

Hetkel kuum