• Jaga lugu:

  Nädala lood: investori ehmatus börsil ja hiigelvõlaga pankrotistuja

  Andres LumeFoto: Andras Kralla

  Sel nädalal huvitasid Äripäeva lugejaid enim lood miljonärist investori ehmatavast juhtumist Tallinna börsil, noorte kinnisvaramiljonäride edulugu ja riigikohtusse jõudnud pankrotipesa.

  Sajaprotsendilist kasumit jahtima läinud kogenud börsiinvestor Andres Lume sai külma duši, kui prospekti segase sõnastuse tõttu tema Baltika aktsiate märkimiskorraldus tühistati.
  Andres Lume märkis Baltika aktsiaid 7.augustil enne kella 14.00 ja maksis sama päeva jooksul ka raha ära, kuid LHV pank teatas talle nädal aega hiljem, et tema märkimiskorraldus tühistati, kuna raha ei laekunud samal ajal märkimisega, vaid hiljem.
  Sellest, mis edasi sai, loe artiklist "Miljonärist investori ehmatav juhtum Tallinna börsil".
  Eesti Meedia uus maja Fahle pargis Tselluloosis Tartu maantee ääres. Eesti Meedia. Postimees Grupp. Postimees Grupi uus maja.Foto: Liis Treimann
  Möödunud aastal Äripäeva Rikaste TOPis ettepoole trüginud Fausto Capitali omanikud Kenneth Karpov (37) ja Sven Mihailov (36) kasvatasid möödunud aastal kinnisvaraportfelli kümnete miljonite võrra.
  Endisesse tselluloositehasesse, praeguse nimega Fahle Parki, büroopindasid rajava kinnisvarafirma Fausto Capital portfelli maht kasvas 78 miljonilt 113 miljonile eurole. Sellest suure osa moodustas südalinnas asuva ja Postimees Grupi poolt renditud Maakri 23A ärihoone ostmine, aga ka kinnisvarainvesteeringute ümberhindlus.
  Loe noorte meeste varandusest pikemalt artiklist "Kolmekümnendates kinnisvaramiljonärid kasvatavad varandust".
  Applaford ES Transport & Logistics OÜ juhatuse liige Raivo Nirk Scania veoautoga.Foto: Eiko Kink
  Riigikohus otsustas, et möödunud aasta suurima pankrotistuja põgenemine võlgade eest ei pruugi õnnestuda. Firma, mille kaudu Tallink võlga kätte üritab saada, läks pärast kohtuotsust Eesti tuntuima firmade likvideerija Raul Pindi kätte.
  Eelmisel aastal läks ettevõtja Raivo Nirk oma transpordifirmaga Applaford ES Transport & Logistics pankrotti, jättes maha 16 467 138 euro ja 44 senti võlgu. Nirk ise sai kolmeks aastaks ettevõtluskeelu. Tallink Grupp ei olnud aga olukorraga rahul.
  Laevafirma ei pidanud õigeks, et ettevõttel jäi neile ülevedude eest maksmata 82 999 eurot. Sellele lisaks oli muutunud sissenõutavaks 101 579 eurot viivist ning veel põhivõlalt viivist 0,5% päevas. Kokku kujunes tsiviilasja hinnaks üle 330 000 euro.
  DeloitteFoto: Daneil Leal-Olivas/AFP/Scanpix
  Eestis alandati esimest korda ajaloos tippaudiitoribüroo kvaliteedimärgist, kui Deloitte'i tegevuses avastati rikkumisi.
  Rikkumine on toime pandud seoses äriühinguga, mille väärtpaberitega on lubatud kaubelda, lisaks kuuluvad sellesse kategooriasse krediidiasutused ja kindlustusfirmad.
  Audiitortegevuse järelevalve nõukogu esimees Siim Tammer rõhutas, et varem ei ole BIG4-ettevõtte kvaliteeti selliselt alandatud. "Loodan, et Deloitte teeb sellest protsessist omad järeldused ja on tuvastatud puudustega juba tõsiselt tegelenud.“
  Pretsenditust juhtumist loe pikemalt artiklist "Järelevalve leidis tippbüroos Deloitte rikkumisi".
  Merko arendatavale Uus-Veerenni elukvartalile pandi nurgakivi. Merko Ehitus. Veerenni. Uued korterid.Foto: Liis Treimann
  Külma tuult on pealinna kinnisvara- ja ehitusturule ennustatud juba kaua, kuid tõelist langust pole näha olnud. Nüüd ütles üle 20 aasta tornkraanade rendiga tegelenud Ithal-Kraanade osanik Matti Mürk, et languse algust on juba näha.
  Üle 20 aasta ehitusettevõtetele tõstetehnikat rentinud Matti Mürgi sõnul on iga Eesti ehitus- ja kinnisvaraturgu tabanud madalseisu olnud võimalik aasta ette näha.
  Loe ettevõtjate hinnangutest olukorrale ehitusturul pikemalt artiklist "Ettevõtja: tornkraanade päevad Tallinna kohal on loetud".
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.