Äripäev • 19. november 2015 kell 8:34

Venemaal jagatakse salenejatele tasuta sütt

Venemaal jagatakse salenejatele tasuta sütt  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa Kemerovo oblasti kuberner Aman Tulejev tegi ettepaneku jagada liigse kehakaalu langetajatele preemiaks tasuta sütt.

Idee sai poliitik oma sõnul Araabia Ühendemiraatide kogemusest, kus mõni aasta tagasi jagati salenejatele iga kaotatud kilo eest gramm kulda.

„Võtame võitluses liigse kehakaaluga kasutusele Ühendemiraatide praktika,“ kuulutas Siberi tööstuspiirkonna kuberner. „Nemad maksid kõhnujatele kullas. Meie maksame ka, ainult et mitte kuldmüntides, vaid söega - söetonnidega,“ rääkis ta.

Kemerovo oblasti võimud kuulutasid hiljuti välja sõja rasvumisele: rahvale jagati tasuta 5000 jalgratast ja sama palju kõnnikepipaare. „Mõtleme ka telesaate kontseptsioonile, kus osalejad astuvad võitlusse oma liigse kehakaaluga, ja kus võitjale antakse auhinnaks mitu tonni kõrgkvaliteedilist sütt,“ kommenteeris uudisteagentuurile TASS kuberneri pressiesindaja Anton Gorelkin.

2013. aastal viisid Araabia Ühendemiraadid läbi aktsiooni ülekaaluliste kodanike kehakaalu alandamiseks, kus Dubai võimud jagasid programmiga „Sinu kaal – kuld“ liitunutele iga kaotatud kilo vastu grammi kulda. Ettevõtmine pälvis suure heakskiidu ning tulemusena vähenes viis osalejat 20 kilost, 29 kaotas kehakaalust üle 15 ning võitja 26 kilo. Kokkuvõttes jagasid konkursi korraldajad osalejatele 17 kilo kulda, mille koguväärtus oli 548 000 dollarit.

Kemerovo oblast on Venemaa suurim söetootmispiirkond, kus kaevandatakse 59 protsenti kogu idanaabri tarbitavast söest ning seal asuv Kuzbassi kaevandus laiub 70 000 ruutkilomeetril.

Hetkel kuum