Jaroslav Tavgen • 22. aprill 2012 kell 6:02

Kinnisvara kallineb Eestis rekordkiirusel

Kinnisvarahindade kasvu edetabelis pani rahvusvaheline kinnisvaraarendaja Knight Frank meie riigi teisele kohale Brasiilia järel.

Knight Frank Global House Price Indexi edetabelist nähtub, et 2011. aastal kallines kinnisvara Eestis 12,3% - 653 eurolt 734 euroni ruutmeetri eest, osutudes üheks kiireimaks kasvuks meie planeedil. Eesti jäi alla ainult Brasiiliale, kus kinnisvarahinnad kasvasid 26%.

Aasta varem oli Eesti selles reitingus viimasel, 47. kohal. Siis kaotas meil kinnisvara 40% hinnast.

Knight Franki rahvusvahelisi eluasemeturu uuringuid koordineeriv Keit Everett-Allen on veendunud, et Eesti fenomenaalne hüpe sai võimalikuks tänu meie riigi SKP kasvule. Ta pööras tähelepanu sellele, et suurim hindade kasv 7,6% oli 2011. aasta esimesel poolaastal. Võrdluseks: mullu neljandas kvartalis, kui riigi SKP langes, kallines kinnisvara kõigest 1,3% võrra.

Knight Franki prognoosi kohaselt jäävad 2012. aastal Eesti kinnisvarahinnad  samale tasemele.

Päästis üleminek euroleAS Pindi Kinnisvara juhatuse liige Kalev Roosiväli on nõus, et hinnatõusus mängis olulist rolli majandus, kuid selleks oli ka muid põhjusi. Roosiväli hinnangul sai selline koht reitingus võimalikuks tänu sellele, et 2011. aasta esineme kvartal oli kinnisvaraturul üks ajaloo hullemaid. "Inimesi hirmutas euro tulek ja midagi ei tahetud osta. Aktiivsus turul oli tookord hullemate kriisikuude tasemel," meenutab tema.Sellistes madalhooaja tingimustes avaldab iga tehing statistikale mõju. Ning tookord sõlmiti suuri ja kalleid kinnisvaratehinguid, sest üleminek eurole hirmutas eelkõige vaesemat ja keskklassi. "Statistika oli tehtud just siis, kui turgu mõjutas vähene tehingute arv," ütles Roosiväli.

Kuidas liikusid hinnad Lätis ja Leedus, loe homsest Äripäevast.

Hetkel kuum