Ave Lepik • 30. jaanuar 2014 kell 5:48

Luman: paneme riigiaparaadi dieedile

Kui vaadata ametiasutuste ja ministeeriumide praegust tegevust, leiab Toomas Lumani sõnul nii dubleerivaid tegevusi kui ka lihtsalt selliseid, mille vajalikkus paneb paremal juhul õlgu kehitama ja halvemal juhul vihastama.

Põhjust oleks tõsiselt küsida – kui tarvilikud ja prioriteetsed need tegevused on, kirjutab Kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman koja uudiskirjas.

"Ei tahaks üldistada, kuid ilmselt oleks siiski paljudel juhtudel vastus selline, et nii on tööplaanis või seaduses kirjas või on saanud lihtsalt tavaks. Kuigi see võib olla juba kümme või enamgi aastat nii olnud, ei saa sellega õigustada, miks mitte üritada edaspidi teisiti ja vähemaga hakkama saada," jätkas Luman.

"Seetõttu oleks kohane kaaluda valitsemisaparaadi dieedile panekut mõneks aastaks. Kui külmutada kolmeks aastaks (aga ehk ka viieks) riigivalitsemisega, poliitika kujundamise ja väljatöötamisega seotud kulud nii riigi kui kohaliku omavalitsuse tasandil, sunniks see kindlasti väga põhjalikult seniseid ja tulevasi tegevusi revideerima ning keskenduma kõige tähtsamale. Vabanedes ballastist ja vähendades dubleerivaid funktsioone ja asendustegevusi, oleks edasi juba hulga kergem ning tervislikum," kirjutas ettevõtja ja koja juht.

Isegi kui suur osa praeguse bürokraatia algetest ulatub Brüsselisse, kus hoolitsetakse samuti sageli selle eest, et endal ka edaspidi tööd oleks, tasub meil Lumani sõnul siiski enda tegevustes selle vältimise poole püüelda. "Külmutamisest ja efektiivsemast toimimisest tekkivad vahendid oleks võimalik kasutada avalike teenuste – hariduse, meditsiini, politsei ja päästeteenistuse – kvaliteedi parandamiseks. Just nii kavatseb näiteks Taani riik aastaks 2020 seatud eesmärkide järgi hoida kokku 12 miljardit Taani krooni riigivalitsemiselt ning kasutada seda raha just riigile oluliste teenuste arendamiseks," kirjutas Luman.

Hetkel kuum