David Kotok • 14. märts 2015 kell 21:01

IT-mulli kordumine jääb ära

David Kotok  Foto: Andras Kralla

NASDAQit võib tabada korrektsioon, kuid mingit krahhi seekord silmapiiril pole, kirjutab USA investeerimisfirma Cumberland Advisors nõukogu esimees ja investeeringute juht David Kotok.

Viisteist aastat tagasi, 1. aprillil 2000 avaldasime turukommentaari pealkirjaga “Kas müügilaine NASDAQil toob krahhi?“

Panime mõtteharjutusena kokku kaks ettevõtet, Microsofti ja Cisco. Nentisime et mõlemad firmad on edukad, arenevad tehnoloogiasektori turuliidrid. Kuid nende aktsiahinnaga oli midagi väga valesti – ühendettevõtte aktsiahinna ja kasumi suhe oli 100:1. Mitte miski ei suutnud nii kõrget suhet õigustada. Kahe firma teoreetiline liidetud turuväärtus oli kokku 1 biljon dollarit, samas kui kogu maailma riikide SKP oli 30 biljonit dollarit.

Nii järsku kukkumist ei oodanud. Järeldasime, et 5000 punkti piiri ületanud NASDAQ on tõepoolest teel krahhi poole.

Ennustasime, et indeks kaotab kaks kolmandikku oma väärtusest enne, kui müügilaine lõppeb ja asi kokku variseb. Me ei osanud aga uneski näha, et indeks kaotab tervelt 80%! Nüüd on NASDAQ taas ületanud maagilise 5000 punkti piiri. Microsoft moodustab indeksist 4.8% ja Cisco 2%, 10%-ga juhib raskekaallane Apple.

Kümme olulisemat ettevõtet moodustavad indeksist kokku 32%. Seejuures on aktsiahinna ja kasumi suhted neil nüüd tüüpiliselt mõniteistkordsed.

IT-mulli ajal 15 aastat tagasi, kui  NASDAQ eelmisel korral 5000 punkti poole tüüris, oli indeksis terve hulk ettevõtteid, millel polnud ei toodet ega tulu, ainult tulevikuväljavaated. Äsja garaažides asutatud firmad leidsid endal olevat üleöö miljarditesse ulatuvad turuväärtused. Aktsiahinnad köeti kuumaks puhtalt spekulatiivsest palavikust.

NASDAQi aktsiate seas on endiselt kõvas ülekaalus tehnoloogiasektor. Ent nüüd näitavad selle sektori esindajad korralikku kasvu ja kasumit ning istuvad sularahas, mitte võlgades.

Indeksis annavad tooni üleilmse kasvupotentsiaaliga ettevõtted, mis on taas kord suutnud tõestada, et nende tehnoloogia arengule rajatud ärimudel töötab. Tehnoloogiasektorit ootab korralik areng ning see tõotab tuua suuremaid tootlusi, kasumeid ja dividende ning tähendab ka kõrgemaid aktsiahindu.

Jah, NASDAQit võib tabada korrektsioon. Pärast kuut aastat pulliturg on parandused vajalikud. Kuid mingit krahhi seekord silmapiiril pole.

Hetkel kuum