Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Joovastus Ameerika mägedel

  Rasmus KattaiFoto: Eesti Pank

  Ameerika mägedel võib lühikest aega olla päris lõbus, aga lõpuks hakkab ikka pea ringi käima ja tahaks kindlamat jalgealust, vastab Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai täna Äripäevas ilmunud Vilja Kiisleri kirjutisele "Eesti Pank peab ettevõtjat tobuks".

  Turg määrab palga, ettevõtja maksab töötajale nii palju, kui viimane väärt on, ja kui vaja, siis kahandab selle arvel oma oodatavat ettevõtjatulu ehk kasumit. Nii toimib vaba turumajandus ja sama mehhanism kujundab töötasusid valdava osa puhul Eestis sõlmitud töösuhetest.
  Miks peaks kõrvalseisja üldse midagi arvama selle kohta, millised tingimused tööturul valitsevad või kui palju ettevõtjad oma töötajatele palka maksavad? Majandusanalüütikud vaatlevad ja hindavad majanduses puhuvaid tuuli ennekõike pilguga, mis aitaks veidigi ette aimata, mida võiks seni nähtu põhjal tuua homne päev. Teinekord võib varajane signaal päästa kõige hullemast. Seda muidugi juhul, kui soovitakse ja on võimalik midagi ette võtta.
  Eesti kiire palgakasv on äratanud viimasel ajal ehk sama palju tähelepanu kui viimase buumi ajal. Eelmisel nädalal viitas sellele kui võimalikule probleemile ka Euroopa Komisjoni nn häireraport. Võimalikest variantidest halvim on silm kinni pigistada ja mõelda, et mis parata, turg on kord juba selline. Mõtiskleme praeguse olukorra üle eelmise buumi ja kriisi kogemuste varal, sest tundub, et ajalugu kordub õige kiiresti. Ka tol korral kippus töökäsi ettevõtjate meelest väheks jääma. Tõusid palgad, üha kasvav laenukoormus toitis parema elu perspektiivi. Siis aga tuli ilmsiks, et tekkinud on kohmaka kõlaga olukord: tasakaalustamatus.
  Majandus oli triivinud eemale stabiilsest kasvurajast ning juhtus see, mis pidi varem või hiljem juhtuma – majandus hakkas pöörduma tagasi oma realistliku kasvuvõimekuse juurde, illusioonid purunesid. Halb on see, et harilikult ei ole tasakaalu juurde tagasipöördumine ei töötaja ega ettevõtja jaoks märkamatu. Teatud aja jooksul tuleb hakkama saada märksa kesisemates oludes kui ilma eelneva buumita oleks tulnud. Heal juhul jääb see periood üürikeseks, halvemal juhul võib rääkida paljudest-paljudest aastatest.
  Ettevõtjad tegutsevad etteantud oludes oma parima äranägemise järgi, langetavad iga päev keerulisi otsuseid, balansseerivad üha kallineva tööjõu ja kiratseva majanduskeskkonna piirimail. Nad peavad tegema tõsiseid valikuid, millest sõltub paljude inimeste elu ja heaolu. Samal ajal on Eesti jõudnud arenguetappi, kus igaüks ootab senisest suuremat stabiilsust ja kindlamat väljavaadet. Viimase 20 aasta jooksul on Eestis sissetulekud väga palju üles-alla kõikunud. Euroopast on raske teist sellist näidet leida, vaid Läti on kogenud midagi sarnast. Lisaks väiksemale kindlustundele tuleviku suhtes on teaduslikult tõendatud, et suur hüplikkus majanduses halvendab pikemaajalist kasvuväljavaadet.
  Ameerika mägedel võib lühikest aega olla päris lõbus, aga lõpuks hakkab ikka pea ringi käima ja tahaks kindlamat jalgealust. Kas või selleks, et kainemalt tulevikku vaadata. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.