Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ilvese naistevahetuse arve läheb maksumaksjale

  Presidendi vastuvõtt 2014Foto: Andres Haabu

  Kui president Toomas Hendrik Ilves Ieva Kupcega veel ametiajal tõepoolest pulmad teeb, siis tuleks need ERRis üle kanda samamoodi nagu prints Williami ja Kate Middletoni laulatus. Isegi juhul, kui pulmad peetakse presidendi enda kulul, kirjutab arvamustoimetaja Vilja Kiisler.

  Jah, see oleks kurioosne, sest Eesti pole ometi monarhia. Jumala tõsi. Minu meelest oli see päris naljakas, et Eesti toda brittide pulma üle kandis, ma ei saanud aru, miks peaks brittide monarhistlikku meelelahutust Eesti maksumaksja raha eest näitama. Kindlasti huvitab meie presidendi eraeluline sündmus siinset maksumaksjat märksa rohkemgi. Ent on ka teised argumendid.
  Esiteks, presidendi vastuvõtu kätlemistseremoonia kannabki teatavaid sõnastamata monarhiaihalusi, ent teisalt on ürituse teleülekandel tugev meelelahutuslik väärtus. Presidendi kutse saanud lugupeetud inimesed teavad, et vastuvõtul osaledes satuvad seltskonnaajakirjanduse moepolitseinike hambusse: hea välja näha on kohustuslik, kui ei taha pärast hurjutada saada, ja sama tähtis on, kellega sinna minna, sest seegi on seltskonnaajakirjanduse teema. On see kõik nii-öelda riiklikult oluline? Muidugi mitte. On see meediale teema? Paratamatult. Kuni see toimub, sellest kirjutatakse.
  Presidendi kaasa hüved
  Teiseks, Ieva Kupcele laieneksid Eesti presidendi kaasaks saamise korral kõik presidendi abikaasa ametihüved, mis sätestatud presidendi ametihüve seaduses: õigus saada ametisoleku ajal oma käsutusse sekretär, kasutada riigi kulu ametiautot ning selle kasutamisega seotud teenuseid; saada esinduskulude katteks igakuist esindustasu suurusega 30 protsenti presidendi ametipalgast; saada hüvitist lähetus- ja muude põhjendatud kulude eest. See kõik oleks aga väike kulu, sest Ilvese ametiaeg lõpeb tuleva aasta oktoobris.
  Suuremad kulud tuleksid pärast Ilvese ametiaja lõppu. Pärast ametivolituste lõppemist makstakse presidendi kaasale tasu, mille suurus on 20% presidendi ametipalgast kuni abikaasa surmani. Valitsus võib pikendada lese soovil ametiauto ja sellega seotud teenuste kasutamist.
  Presidendi kaasa võib saada riigilt ka teistes seadustes käsitletud hüvesid. Näiteks võib riik pikendada lese soovil elukoha valvet. Aga osa presidendiga seotud hüvesid laieneb muidugimõista ka abikaasale, kui jäädakse kokku – presidendil on nimelt õigus saada oma kasutusse elu-, esindus- ja tööruumid koos nende hüvitamisega riigi poolt või saada hüvitist elukoha korrashoiuga seotud kulude eest. Nõunikku ja sekretäri ehk naisega ei jagata, autot võib-olla küll.
  Nii et kuna maksumaksja võtaks presidendi uue kaasa enda rahakoti peale pikaks ajaks, tulekski see kompenseerida pulmade otseülekandega – pärast Ilvese ametiaega maksumaksja ju presidendipaari elust enam osa ei saa.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Eero Raun: õhuke riik on Eesti paratamatus, riigirahandus vajab tegevusauditit
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Tänased riigirahanduse juhid ei püüagi ebaotstarbekaid kulutusi tuvastada, kirjutab ettevõtja Eero Raun (Parempoolsed).
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Eesti parima juhi tiitli võitis ambitsioonikas IT-ettevõtja
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Täna kuulutati Eesti parimaks juhiks IT-ettevõtja, OIXIO Groupi omanik ja juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Otseülekanne Pärnust: parim juht küsitleb mantlipärijaid
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Täna selgub Pärnu juhtimiskonverentsil Eesti parim juht, Äripäeva PRO paketi omanikud saavad välja kuulutamisele eelnevast tippjuhtide aruteluringist osa otselülituse kaudu.
Koondamiste kõrval palkab mõni ettevõte sadu töötajaid. “Hea aeg laienemiseks”
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Kui tööstus- ja ehitussektori raskuste mõjul paisus töötute arv esimeses kvartalis aastaga pea 20 000 võrra, siis mõned Eesti ettevõtjad on sama ajaga juurde palganud sadu inimesi.Tööpuudus kerkis esimeses kvartalis 7,8 protsendini. Viimati oli tööpuudus nii kõrge koroonaviiruse esimese laine ajal 2020. aastal, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.