Jaanus Laugus • 9. mai 2016 kell 4:00

Jagamismajandus murrab ärikinnisvarassse

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus.  Foto: Eiko Kink

Vähemalt lähema kümne aasta perspektiivis on jagamismajandusel baseeruv büroomudel siin veel nišiteema, leiab Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus.

Meie töösuhted ja igapäevatoimetused on muutunud aina virtuaalsemaks ning elu läinud kiireks ja mobiilseks. Pole siis ime, et äpid ja jagamine on saamas justkui standardiks. Kuigi näeme ka selle vastu võitlemist, pole sel tegelikult mõtet, sest see tuleb varem või hiljem niikuinii.

Jagamismajandus on üks tulevikku suunatud ideoloogia, mis aitab vähendada ärikulusid ja võimaldab innovaatilist, mobiilsemat äristiili, sest traadita internetiühendus annab paljudele võimaluse tööd teha just seal, kus tundub mugavam ja mõistlikum.

Üleilmse töötegemise kultuur süveneb

Nii ongi töökohad muutumas globaalsemaks. Üks tugev spetsialist võib virtuaalseid võimalusi kasutades oma teenuseid pakkuda mitme firma heaks kogu maailmas, samas olles maksuresident oma ettevõttega selles riigis, kus on kõige mugavam ja optimaalsem.

Vajadusel saab üürida jagamismajandusel baseeruvat bürood meeskonnaga kokkusaamiseks, läbirääkimisteks või mõne projekti elluviimiseks, kus pidev kontakt ja suhtlus kolleegidega on hädavajalik.

Praegu pole põhjust arvata, et tavapärased bürood täielikult kaoksid, sest on mitu ärisegmenti, kus ühine büroo tagab meeskonnale ühtsustunde ja füüsiline koosviibimine on äri tulemuslikkuse alus. Samas on aina rohkem esile kerkimas n-ö uue põlvkonna ärivaldkondi, kus jagamismajandusel põhinev bürookasutus on parim ning mõistlikum lahendus. Selliseid ettevõtteid seob ühise tööruumi asemel eelkõige visioon millegi uue rajamisest ning pühendumine tööprotsessi on isegi sügavam ja põhjalikum, sest meeskonda seob kirg muuta maailma, saavutada edu innovatsiooniga.

Sellised ärimudelid lõhuvadki vanu standardeid ja arendavad välja uusi.

Lähiajal Eestis

Rääkides kitsamalt Eestis toimuvast, siis vähemalt lähema kümne aasta perspektiivis on jagamismajandusel baseeruv büroomudel siin veel nišiteema, sest ühise bürooruumi pidamine on meeskondades sissejuurdunud standard.

Küll aga tuleb teadvustada, et ettevõtmiste eluaeg lüheneb ning kaupade liikumiskiirus suureneb. Meeskonnad on aina globaalsemad ning innovatsioon ja tehnoloogiauuendused ei lase meil muutuda enam nii paikseks, tekitada tugevat organisatsioonikultuuri, mis põhineks ühisel stabiilsel kontoril ja pikalt paika pandud kontseptil.

See kõik annab aluse ka jagamismajandusel baseeruvate büroo- ja äripindade aina laiaulatuslikumale kasutuselevõtule ka meil. Ja küsimus ei ole enam „kas“, vaid „millal“.

Hetkel kuum