Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas üüriturg läheb põlema?

  Kalle AronFoto: Erakogu

  Pole põhjust oodata, et Tallinna üüriturul kortereid üksnes kommunaalide eest välja andma hakatakse, kirjutab Scandium Kinnisvara OÜ arendusjuht Kalle Aron.

  Tõsi, võrreldes 2007. aastaga on täna nii üürihinnad kui ka ruutmeetrihinnad Tallinnas kõrgemad. Samas on oluliselt tõusnud ka palgad – brutopalk Tallinnas näiteks 831 eurolt 2007. aastal 1337 eurole 2017. aastal (+60%!). Tõusnud on ka üürihinnad, kuid tunduvalt madalamas tempos kui palgad, mistõttu saab keskmise palga eest täna endale oluliselt paremat üürikorterit lubada kui toona.
  Kesklinnas on pakkumisi rohkem, eriti suuremaid kortereid. Kogu Mustamäe peale aga, kus elab alaliselt üle 68 000 inimese ja kuhu mina üüriinvestorina oma pilgu suunaks, on city24.ee andmetel ainult 61 1–2toaliste korterite pakkumist.
  Kõige likviidsemate väikekorterite (suurus 12–20 m², värske sisustus, madalad kommunaalid ja vannituba korteris) asjus aga valitseb põud. Kui lugejal peaks tekkima vajadus oma ülikooli minevale lapsele või välismaisele uuele kolleegile sellist kena väikest korterit Mustamäel aidata leida – siis ega peale endiste Akadeemia tee ühikate valikus palju polegi. See näitab, et uutele kaasaegsetele üürimajadele on turgu küll ja veel.
  Üürnike teadlikkus on oluliselt kasvanud. Enam ei vaadata üksnes üürihinda ja ruutmeetreid, vaid pigem on oluline korteri funktsionaalsus, kaasaegsus ja väikesed kõrvalkulud. Uued, spetsiaalselt üürikorteriteks arendatud pinnad suudavad ka tulevikus tuule alla teha vanadele mägede korteritele just tänu oma madalamatele ülalpidamiskuludele ja kaasaegsele sisustusele. See võimaldab omanikel küsida ruutmeetri kohta kõrgemat üüri ja saada paremat tootlust.
  Milline võiks siis olla hea üürikorter investori portfellis, mis ka keerulise aja üle elaks? Kõige suurem nõudlus on kuni 20ruutmeetriste, väikeste kõrvalkuludega, ideaalis kahe toa funktsiooniga (magamise osa elutoast piisavalt eraldatud), IKEA stiilis mööbliga sisustatud modernsete korterite järele, mis asuvad ülikoolide õppelinnakutest kuni paari kilomeetri kaugusel. Sellises korteris saab elada üksik spetsialist, tudeng, noorpaar – aga miks mitte ka pensionär, kes enam kolmetoalist korterit ei vaja.
  Ideaalis võiks kogu maja olla ehitatud üüriäri silmas pidades. Nii on investoritel võimalik omandada korraga terve korrus või vähemalt mitu kõrvuti asetsevat ühikut. See teeb halduse märgatavalt kergemaks. Lisame juurde kaugloetavad arvestid, elektroonilised ukselukud ning üüriäri muutub veelgi lihtsamaks.
  Vanasse paneelmajja, kus  kahetoaline korter on üle 40 ruutmeetri, talvel külm, sisutus enamjaolt nõuka stiilis ning talvised kommunaalid lähenevad koos ühistulaenuga 200 eurole, ei pruugi head üürnikku kiirelt leida. Konkurents on siiski edasiviiv jõud ja nii peavadki selliste korterite omanikud kas oma üüriootusi langetama või korteri renoveerimisse investeerima. Oodata aga, et kogu üüriturg Tallinnas põlema läheks ja kortereid üksnes kommunaalide eest välja andma hakatakse, ei maksa.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Kolmas languspäev järjest viis Nvidia korrektsiooni
Lühidalt maailma väärtuslikuma börsifirma positsiooni hoidnud Nvidia aktsia on langenud kolme börsipäevaga kokku 12% ja jõudnud korrektsiooni.
Lühidalt maailma väärtuslikuma börsifirma positsiooni hoidnud Nvidia aktsia on langenud kolme börsipäevaga kokku 12% ja jõudnud korrektsiooni.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Külm kaup püsib tänavu endiselt kuum: jäätisetootja tegi mais rekordkäibe
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
EL lisas 27 Vene varilaevastiku alust sanktsioonide nimekirja
Euroopa Liit lisas täna sanktsioonide nimekirja 27 Venemaad abistanud laeva, peamiselt nafta- ja gaasitankerid. Üks sanktsioneeritud laevadest on parasjagu Eesti majandusvetes ankrus.
Euroopa Liit lisas täna sanktsioonide nimekirja 27 Venemaad abistanud laeva, peamiselt nafta- ja gaasitankerid. Üks sanktsioneeritud laevadest on parasjagu Eesti majandusvetes ankrus.
Norra meretuuleparkide arendaja paneb Saaremaa külje all püsti sada tuulikut
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.
Rahvusvaheline meretuuleparkide arendaja ja Norra omanikega Deep Wind Offshore võitis enampakkumisel Saaremaa külje all asuva Saare 2.1 mereala.