24. juuli 2019 kell 3:00
Arvamused
Ainult tellijale

Kalev Stoicescu: kelle huvides oleks sõjaline konflikt Hormuzi väinas?

Briti naftatankeri kaaperdanud Teheran püüab üha enam jõudu näidata, kuid võimalikust sõjalisest konfliktist Hormuzi väinas lõikaksid tõenäoliselt majanduslikku kasu hoopis teised, kirjutab kolumnist, kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu.

Hormuzi väin, 21. juuli 2019. Iraani revolutsioonilise kaardiväe alus ja briti tanker Stena Impero.  Foto: Hasan Shirvani / MIZAN NEWS AGENCY / AFP / Scanpix

Hormuzi väina, mis ühendab Pärsia lahte ja Araabia merd, läbib päevas keskmiselt 35% merekaudsest naftaekspordist ehk 20% kogu maailmas müüdavast naftast. Lõviosa sellest naftas (85%) läheb Aasiasse, peamiselt Jaapani, India, Hiina ja Lõuna-Korea turgudele.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum