Madis Raaper • 23. jaanuar kell 22:00
Arvamused
Ainult tellijale

Madis Raaper: kaua tehtud kaunikene ehk Euroopa Liidu ja Hiina investeerimisleping

Hiina president Xi Jinping kohtumisel Saksamaa kantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni, Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Micheliga.  Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA, Scanpix

Kui veel mullu detsembri alguses tundus, et Euroopa Liidu ja Hiina vahelise investeerimislepingu kokkulepe on alles kaugel, siis üllatuslikult tuli Hiina mitmes küsimuses liidule vastu, kirjutab väliministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Madis Raaper.

Tormilise 2020. aasta viimased päevad olid rahvusvahelises poliitikas välisinvesteeringute valdkonna jaoks küllaltki teguderohked. Veel 30. detsembril toimus telefonikõne, milles osalesid Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel ja Hiina president Xi Jinping. Kõne eesmärgiks oli kõrgel poliitilisel tasandil ametlikult heaks kiita Euroopa Liidu ja Hiina ulatusliku investeerimislepingu (Comprehensive Agreement on Investment ehk lühidalt CAI) põhimõtted ja kinnitada mõni nädal varem töötasandil saavutatud kokkulepped. Lisaks toimus veel mõttevahetus Saksamaa kantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni ja Hiina presidendi Xi Jingpingi vahel.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum