Meelis Mandel • 19. detsember 2012 kell 4:35

Mandel: ma ei taha elada varaste riigis!

Ma ei taha töötada organisatsioonis ega elada riigis, kus varastamine on vaikimisi heaks kiidetud. Riigis, mida juhitakse minule vastuvõetamatute väärtuste baasil, kirjutab Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel.

President tõi sel talvel taas kõnepruuki mõneti unustatud väljendi „arutlev demokraatia”. Lihtsustades, tegemist on juhtimisega, kus erinevalt tavademokraatiast ei tehta otsuseid mitte hääletades, vaid konsensuslikult. Kus kogukond, sootsium jaotatakse väiksemateks rühmadeks, kellel aidatakse eri diskussioonitehnikatega teha põhjendatud otsuseid.

Arutlev demokraatia pole kindlasti esindusdemokraatia alternatiiv, vaid täiendav võimalus tardumusest välja saada ja inimesi (taas) riigi ülesehitamises osalema panna. Elektrooniline juhtimine, meilide teel omavahel kooskõlastatud kirjatükkide avaldamine kõlbab küll tähelepanu juhtimiseks, kuid mitte mõtestatud edasiliikumiseks.

Mismoodi arutlev demokraatia toimib, loe tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum