Ühisrahastus võimaldagu investeeringuid

21. jaanuar 2014, 09:41

Danske Capitali riskijuht Ivo Karindi pakub välja  alternatiivse aktsia­osalusega ühisrahastuse mudeli, mis võimaldab investeeringuid ettevõtetesse ja nende äriplaanidesse. Riigi roll võiks keskse planeerija asemel seisneda abis ettevõtetele ja investoritele nende riskide maandamisel maksusüsteemi kaudu, nagu on Ühendkuningriigi lahendus SEIS  (Seed Enter­prise Investment Scheme).

Eesmärk on töökohtade loomine. SEISi eesmärk on võimendada investori tulu, kui projekt on edukas, ja võimaldada talle maksukergendust, kui projekt ebaõnnestub. Kuna peamised uute töökohtade loojad on väikeettevõtted, on programmi suurem eesmärk uute töökohtade loomine. Ettevõtlusele kaasaaitamine elavdab riigi majandust. See saavutataksegi investeerimisriske maandava maksukeskkonnaga.

Eestis mängib tänuväärset rolli Hooandja portaal, kus saab otsida annetusi projektidele, mille loomus on edendada kultuuri. Kes raha annetab, saab tuluks vastu nime ­aukohal, allahindluse või tasuta toote.

Et ühisrahastus sotsialismist kapitalismi tuua, on vaja võimaldada aktsiakapitali kaasamist ja osalemist ettevõtte tulevastes rahavoogudes.
Sellist võimalust pakub Suur­britannias esimese omalaadsena ELis asutatud Seedrs. Sarnaselt meie väärtpaberite keskregistriga peab Seedrs arvet aktsiaomandi üle.
Lisaks vahendab Seedrs investorite ja ettevõtjate riskide maandamist SEIS-programmi kaudu.

Ühisrahastamise üks ­eelis keskse planeerimise ees on ­automaatsed turu-uuringud, sest mida muud on see, kui paljud väikeinvestorid on projekti heaks kiitnud. 
Tähtis on ideede mitmekesisuse ja koguselise piiramatuse võimaldamine ning sobivate maksulahenduste korral rahvusvaheliste investeeringute kaasamine ilma täiendavaid jõupingutusi tegemata.

Riigi roll. Riigi roll võiks seisneda selles, et kajastada seadusandluses aktsiakapitali ühis­rahastus ja võimaldada investorite ning ettevõtjate riskide maandamine maksusüsteemi kaudu. Maksurahaga õnneloosi võidunumbrite ennustamine on lubamatu. Sobiva pinnase olemasolul leiavad investeerijad ja ettevõtjad üksteist kindlasti ise üles ning edendavad kollektiivselt nii majandust kui ka ühiskonda.


Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. January 2014, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing