Piret Reiljan • 6. märts 2014 kell 8:30

Keskerakondlased, aeg on küps revolutsiooniks

Pidevalt skandaalidest läbi vingerdava Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare võivad tema praeguselt positsioonilt kukutada kolm asja: isiklikud põhjused, õiguskaitseorganid ja revolutsioon Keskerakonnas. Neist aktuaalseim on praegu revolutsioon erakonna sees, leiab ajakirjanik Piret Reiljan.

Juba pikemat aega näib, et Savisaarele on lubatud kõik, kuni ta on puhas kriminaalsüüdistusest. Tema võib kasutada linna raha endale Tallinnas ainuvõimu kindlustamiseks. Tema võib käia Venemaal nn Vladimir Putini olümpiamängudel Venemaa Raudteede kulul. Tema võib sisuliselt õigustada Venemaa sõjalist sekkumist suveräänse Euroopa riigi sisepoliitikasse, diskrediteerides Kiievis protestinuid. Rääkimata hämaratest rahaasjadest Šveitsis. Ja nii edasi.

Arvestades lähenevaid riigikogu valimisi on Savisaare varju surutud erakonnakaaslased motiveeritud pead tõstma ja esimesed sammud selleks ongi Savisaare kaasaaitamisel tehtud. Loodetavasti tõstetakse seekord pead otsustavalt. Keskerakonna lahtimurdmine Venemaa ees koogutava ja korruptiivse erakonna mainest tooks uusi valijaid ja oskusliku poliitika puhul säiliks ka venekeelsete elanike toetus. Ühtlasi kaoks taak, et teised suurparteid ei taha Keskerakonnaga koostööd teha.

Takistus muutustele on Savisaare poolt väga enesekeskselt üles ehitatud erakond. Seetõttu võib Keskerakonda ees oodata hoopis veel üks suurem pereheitmine. Keskerakonnast saab sel juhul praegusest veelgi fokusseeritumalt venekeelsele valijale suunatud partei. Selline lahendus oleks halb. Ukraina kriis näitab valusalt, kui ohtlik võib olla meid juba vaevav olukord, kus lõviosa venekeelseid eestimaalasi tunneb sidet ainult ühe erakonna või lausa ühe poliitikuga. Siinkohal peavad peeglisse vaatama kõigi erakondade juhid ja eeskujuks olgu neile Jevgeni Ossinovski töö Narvas.

Keskerakond vajab revolutsiooni. Ja selle revolutsiooni nurgakivi on pandud – Savisaare õigustuse näol Vladimir Putini tegevusele Ukrainas. Ja mida ta olekski saanud öelda, olles veidi varem Sotšis Putinil peost söönud?

Või kujutage ette, kuidas reageeriks avalikkus, kui mõni Eesti tipp-poliitik, kes ei ole Savisaar, läheks Venemaa Raudteede kulul Putini olümpiamänge külastama. Ainult Savisaarele on see lubatud, isegi ootuspärane. See, et osa Savisaare kulusid kattis Tallinna linnavalitsus, pole kuigi skandaalne. Sest see on lihtsalt nii savisaarelik! Meenutagem, et maanteeameti eksjuht Tamur Tsäkko pani ameti kulul lustireisimise tõttu ameti maha. Mis sellest, et summad olid tol korral suuremad, asi on põhimõttes. Sotši näide on aga vaid kild jäämäe tipust.

Tunnustan sarnaselt paljude kaaskodanikega keskerakondlasi Jüri Ratast, Olga Sõtnikut, Aivar Riisalu ja Mailis Repsi, kes on selgelt väljendanud oma mittenõustumist Savisaarega Ukraina küsimuses. Riisalu ütles teisipäeval „Ringvaates“, et Keskerakond on riikide suveräänsuse ja sellega seotu puhul selgelt liberaalne euroopalik erakond. Nii andis ta mõista, et Keskerakond ei võrdu Savisaarega. Soovin keskerakondlastele jõudu erakonda muuta.

Hetkel kuum