Olga Sõtnik • 25. aprill 2014 kell 7:48

Sõtnik: Keskerakond näitas nõrkust

Keskerakonna otsus lükata edasi arutelu lepingu jätkamise või lõpetamise üle Ühtse Venemaaga näitab partei nõrkust ja suleb talle tee Eesti valitsusse, leiab keskerakondlane Olga Sõtnik.

Annan endale aru, et oma avaliku kirjaga Keskerakonna juhatusele üleskutsega lõpetada koostöö Ühtse Venemaaga panin erakonna ebamugavasse olukorda. Aga olen veendunud, et tänases keerulises geopoliitilises olukorras tuleb saata ühemõttelised signaalid nii eesti kui ka vene keelt konelevatele eestimaalastele ja teha kõikidele puust ja punaselt selgeks, nii riigi sees kui ka väljas, et Eesti iseseisvus ja julgeolek on kõige tähtsamad. Ja selle nimel võib ja peab tegema mõne inimese silmis ebapopulaarseid otsuseid, ka selliseid esmapilgul sümboolseid, nt koostöö lõpetamine Ühtse Venemaa parteiga. 

Suurele osale Keskerakonna elektoraadist on leping meeltmööda. Sellest loobumine võib ära viia valimistel päris suure arvu hääli, aga võib ka päris palju hääli juurde tuua. Raske on ette näha, kas häälte saldo kujuneb pluss- või miinusmärgiga, sellepärast tõenäoliselt sündiski otsus lükata arutelu määramata ajaks edasi. Loodetakse, et ühele grupile annab see eelduse arvata, et ehk kunagi lõpetataksegi koostöö ära, ja teisele, et jääb kehtima status quo. Samuti võib see löögi alla seada erakonna esimehe head suhted Venemaa juhtpoliitikutega, millest ta tõenäoliselt ei taha loobuda.

Koostööprotokolli olemasolu paneb keerulisse olukorda ka tulevasi Keskerakonna EP saadikuid. Märtsi alguses taunis ALDE (Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Allians kuhu kuuluvad Eestist ka Keskerakond ja Reformierakond - toim.) president Guy Verhofstadt Venemaa agressiooni Ukraina vastu ja pakkus välja palju pikema nimekirja Vene poliitikuid, ametnikke ja ärimehi, kellele tuleks laiendada ELi viisakeeldu. Nimekirjas on kõik föderatsiooninõukogu liikmed, mitmed Ühtse Venemaa fraktsiooni saadikud riigiduumas - Narõkin, Jarovaja, Valjujev, Puškov jne; tippametnikud Rogozin, Šuvalov, Volodin, Ivanov; pankurid ja ärimehed Miller, Timtšenko, Kostin. Ka Edgar Savisaare tuttav ja toetaja Vladimir Jakunin.

Ma ei kujuta ette, kuidas Kadri Simson või Jüri Ratas hakkavad ALDE fraktsiooni kolleegidele seletama, kuidas nende partei teeb koostööd inimestega, keda ei taheta Euroopasse sissegi lasta ja kelle tegevusi üheselt taunitakse.

See, et erakonna juhatus otsustas lükata määramata ajaks arutelu selle üle, kas peaks tühistama koostööleppe Ühtse Venemaaga või mitte, näitab minu erakonna nõrkust, sulgeb võimaluse osaleda lähiajal valitsuse moodustamisel ning muudab seda üha rohkem munitsipaalparteiks. Ja kahjuks annab avalikkusele signaali, et isiklikud huvid ja kartus kaotada mandaat kaaluvad rohkem kui Eesti huvid ja aated. 

 

 

Hetkel kuum