Juhan Lang • 31. detsember 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Must aasta tooraineturul

Toornafta hind on aasta alguses pea 50% alla tulnud.  Foto: Bloomberg

Langev nafta ja üha tugevam USA dollar on tirinud toorainete hinnad tänavu kõige sügavamasse langusesse alates 2009. aasta märtsist ja läheneb kiirsammul 2008. aasta finantskriisi aegsetele tasemetele.

22 tooraine hinnaliikumist jälgiv Bloombergi tooraineindeks on tänavu kukkunud 16%, kusjuures suurima languse on teinud toornafta, bensiin ja kütteõli. Tooraineindeks on languses neljandat aastat järjest ja see on pikim taoline periood alates 1991. aastast, kirjutab Bloomberg.

Toormehindasid on räsinud USA ja OPECi hinnasõda võitluses turuosa pärast. Samal ajal on USA dollar kerkinud viie aasta kõrgeimale tasemele, tugevnedes tänavu peamiste rivaalide vastu keskmiselt 11%.

Toorainete hindasid on negatiivselt mõjutanud ka maailma metallitarbija Hiina majanduse jätkuv aeglustumine. Tänavuse aasta parima tooraine tiitel läheb Araabika kohvile, mis kerkis tänu Brasiilia rekordpõuale enam kui 31% ja metallidest kerkis kõige enam nikli hind (8,7%).

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt