Juhan Lang • 4. märts 2015 kell 11:01

USA tehnoloogiahiiud hiilivad usinalt maksudest

Apple on üks neist USA börsifirmadest, mille välisriikidesse viidud kasum pidevalt kasvab.  Foto: epa

Kaheksa USA suurimat tehnoloogiafirmat kasvatasid mullu oma maksuparadiisi viidud kasumit 69 miljardit dollari võrra.

304 ettevõtte finantsandmeid uurinud Bloombergi uudistekanali andmetel kuulub USA ettevõtete välismaale viidud 2,10 triljoni dollari suurusest kasumist enam kui viiendik teiste seas sellistele tehnoloogiahiidudele nagu Microsoft, Apple ja Google.

Võrreldes aasta varasema ajaga kasvas mullu USA ettevõtete välismaale viidud kogusumma 8% ehkki 58 ettevõtet raporteerisid väiksematest reservidest.

Nii Microsoft, Apple kui Google kasvatasid oma välismaale kogunenud kasumit aastatagusega võrreldes enam kui 20%. International Business Machines (IBM), Cisco Systems, Oracle, Qualcomm ja Hewlett-Packard lisasid kõik vähemalt 4 miljardit dollarit. Edetabeli võitis viiendat aastat järjest General Electric. Ettevõttel on praegu USAst väljaspool 119 miljardit ning alates 2010. aastast on see summa kasvanud 27%. Seevastu Microsoft on oma välismaal hoitavaid summasid viie aastaga kolmekordistanud ja Apple'i välismaal hoitav summa on samal perioodil kerkinud 12,3 miljardilt dollarilt 69,7 miljardile.

USA tulumaksumäär on 35% ehk üks maailma kõrgemaid ja ettevõtted saavad välisriikide valitsustele makse makstes olulist soodustust. Raha välismaal hoidmine on eriti lihtne farmaatsiatööstuse ja tehnoloogiasektori ettevõtetele, mis teenivad kasumit kergesti liigutatavalt intellektuaalomandilt.

Ettevõtete välismaale viidud kasumite maksustamise seaduste muutmine on praegu ka üks prioriteete USA seadusandjatel, seal hulgas president Barack Obamal, kes on välja pakkunud mitmeid maksusoodustusi.

Hetkel kuum