Mait Kraun • 4. september 2015 kell 11:12

Venemaa keeldub naftatootmist vähendamast

Venemaa ei ole nõus tootmist vähendama.  Foto: EPA

Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš ütles, et Venemaa ei hakka naftatootmist vähendama, vahendab CNBC.

„Kui arvestada Venemaa tootmisstruktuuri, siis on väga raske kunstlikult hakata pakkumist vähendama,“ ütles ta. „Kui naftahinnad püsivad madalal pikka aega, siis väheneb pakkumine loomulikult. Arvan, et see on parim turustabiliseerija.“

Venemaa on üks suurimaid naftaeksportijaid ja riik sõltub nafta müügitulust. Alates 2014. aasta suvest on hinnad kukkunud aga üle 50 protsendi, sest maailmas on ülepakkumine ja kardetakse nõudluse jahenemist. Moskva on samal ajal aga tootmise jätnud samale tasemele, et mitte kaotada oma turuosa.

Dvorkovitš ütles, et Venemaa on kõikuvate naftahindadega juba harjunud. „Kindlasti oleks parem, kui hind oleks 80 või 90 dollarit barrelist. Aga isegi 50-60 juures suudame me optimeerida ja muuta kulutamist efektiivsemaks, et elada need tasemed üle.“

Täna kaupleb Brenti toornafta 50,6 dollari juures ja WTI 46,6 dollari juures barreli kohta.

Hetkel kuum