Mait Kraun • 20 jaanuar 2016

Nafta kukkus 27 dollari juurde

Nafta puurtorn  Foto: EPA

Ülepakkumine on jätkuvalt suur ning nafta hind jõudis täna uuele 12 aasta madalaimale tasemele, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind on täna kukkunud 3,34 protsenti ja barreli eest tuleb välja käia 27,51 dollarit. Brenti toornafta on odavnenud 2,7 protsenti ning barrel maksab 27,98 dollarit. Nii WTI kui ka Brenti puhul on tegemist 12 aasta madalaima tasemega.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ütles oma eelmises raportis, et nafta hind jätkab sellel aastal tõenäoliselt langust, sest maailmaturg on „üüratu surve all“. See tähendab, et turule tulevat uut naftat – näiteks Iraani oma – on väga raske maha müüa. IEA hinnangul kasvab Iraani naftatootmine pärast sanktsioonidest loobumist selle kvartali lõpuks 300 000 barreli võrra päevas.

OPECi-välised riigid plaanivad selle kvartali lõpuks vähendada tootmist 600 000 barreli võrra päevas. Agentuur prognoosib sellegipoolest, et igapäevane ülepakkumine ületab 2016. aastal 1 miljoni barreli piiri. Selle aasta esimeses pooles on päevane ülepakkumine 1,5 miljonit barrelit.

Tänase languse on suuresti tekitanud ka veebruari futuurtehingu peatne aegumine. „Peamine põhjus, miks USA nafta hind nii palju langes, peitub veebruari futuurtehingus, mis varsti aegub. Seega pidid kauplejad oma positsioone sulgema ja hakkasid kauplema märtsi tehingutega,“ ütles Phillip Futuresi energiaanalüütik Daniel Ang.

 

Hetkel kuum