Kadi Neemre • 5. veebruar 2016
Jaga lugu:

Citi: maailma majandus on “surmaspiraalis”

Foto: EPA

Globaalne majandus tundub olevat “surmaspiraali” lõksus, mis võib nafta hindu veelgi alandada, tuua kaasa majandussurutise ning tõsised probleemid aktsiaturgudel, hoiatavad Citi strateegid.

Mõni analüütik on võtnud maailma majanduse suhtes sellel aastal negatiivse hoiaku, mille põhjus on jaanuaris toimunud suur langus turgudel ning USA ja Hiina nõrgad majandusandmed, vahendab CNBC.

“Tugevam USA dollar, odavam nafta ja toorainete hinnad, nõrgem maailmakaubandus, nõrgem globaalne majanduskasv jne võivad viia märkimisväärse globaalse majandussurutiseni ning karuturuni,” hoiatas Citi analüütik Jonathan Stubbs. Tema sõnul prognoosivad Citi makroanalüütikud, et 2016. aasta toob dollari nõrgenemise ning nafta hinnalangus peatub.

Toornafta hinnad on alates 2014. aasta keskpaigast langenud ligi 70%, USA dollar on samal ajal aga kasvanud ligikaudu 20% valuutakorvi suhtes.

Maailma majandus kasvas 2015. aastal 3,1% ning 2016. aastal prognoositakse kasvuks 3,4%. 2017. aasta kasvuprognoos on 3,6%, selgub IMFi andmetest. Prognoos peegeldab ka praegu majandusstressi all kannatavate riikide – Brasiilia, Venemaa ja mõningate Lähis-Ida riikide, paranemisootuseid. Citi prognoosib aga 2016. aasta majanduskasvuks kõigest 2,7%.

Arenenud mjanduste kasv on tõenäoliselt tagasihoidlik. Paljud tärkavad turud ja arenevad majandused aga ägavad Hiina majandusest, madalatest toormehindadest ja kapitali väljavoolust tulenevate probleemide käes.

Jaanuaris loodi USAs kõigest 151 000 uut töökohta, mis on üks viimaseid märke sellest, et maailma suurim majandus on jahtumas. Ökonomistid on mures, et riiki võib tabada tööstus-või tootmissektori surutis, mida toidavad ettevõtete hoiatused kasumite languste kohta ning hiljutised andmed vähenenud tootmisaktiivsusest ja tellimuste vähenemisest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum