Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investorid otsivad prussakaid

    Investorite hulgas levib uus trend: ükssarve asemel investeeri prussakatesse. Foto: epa

    Viimastel aastatel on ükssarvesid jahtinud investorid tekitanud tõelise tormi idufirmade maailmas, kus suur hulk verinoori ettevõtteid on kaasanud miljonites dollarites riskikapitali. Pärast tänavust esimest kvartalit paistab aga, et ralli on vähemalt ajutiselt läbi ja investorid on hakanud prussakaid otsima.

    Ühendriikide idufirmade rahastamine kahanes esimeses kvartalis eelmise aasta viimasega võrreldes 25%, 13,9 miljardi dollarini. Tegu on suurima kvartalist kvartalisse langusega pärast netimulli lõhkemist 15 aastat tagasi, selgub VentureSource'i andmetest. Läbiviidud tehingute arv 884 oli viimase nelja aasta madalaim number.
    Kahjuks pole probleem iseloomulik ainuüksi USA-le, vaid levib ka maailma teistes regioonides. India on samuti maailma üks juhtivaid idufirmade keskusi, kus on juba omajagu “ükssarvi” ehk üle miljardi dollarilise turuväärtusega idufirmasid. Indias kukkus idufirmade rahastus sama perioodi jooksul 24%.
    Ainus positiivne regioon on veel Euroopa, kus neljanda kvartaliga võrreldes tehingute maht kasvas 9%, 3,5 miljardi dollarini. Kuigi liikus rohkem raha, siis kahanes tehingute arv 370 pealt 338ni. Paraku peab märkima, et Euroopa kahel suurimal turul, Suurbritannias ja Saksamaal, tehingute maht kahanes. Euroopa tõus tuli peamiselt seemneraundide kasvust.
    Investeeringute langus ähvardab praegu eelkõige Silicon Valleyt, kuhu on koondunud enamik maailma idufirmasid. Rahastuse kadumine on juba toonud ja võib süvendada töötajate koondamist, turundamiseelarvete koomaletõmbamist ja prognooside alandamist.
    Peoga hiljem liitunud suured investorid, näiteks investeerimisfondid ja suurpangad, kes pumpasid hulga raha ettevõtetesse, lootes näha suuri kasumeid, on nüüd kaitseformatsioonis. Osaliselt seetõttu, et alates eelmisest aastast pole idufirmad suutnud börsile minna, ja isegi kui on mindud, siis avalikul turul pole firmad suutnud õigustada enda ülikõrgeid valuatsioone.

    Kogu maailmas viidi läbi 37 megaraundi ehk üle 100 miljoni dollarilist raundi. Eelmises kvartalis oli 40 megaraundi.

    Kokku tehti maailmas 1829 tehingut, mis on madalaim näitaja pärast 2013. aasta teist kvartalit.

    Aasias kahanes tehingute maht 6,5 miljardi dollarini ehk 34% võrreldes eelmise aasta viimase kvartaliga ning tehingute arv kahanes 36 võrra 358ni.

    USAs kukkus maht 25%, ja 844 tehingut oli viimase nelja aasta madalaim näitaja.

    Euroopas kasvas tehingute maht neljanda kvartaliga võrreldes 9%, 3,5 miljardi dollarini. Tehinguid oli 338 ehk 32 vähem.

    Esimeses kvartalis lisandus üle maailma vaid viis uut ükssarve, mis on kaheksa vähem kui neljandas kvartalis.

    Probleem ei ole vaid USAs
    Üsna loogiline on järeldada, et idufirmade turuväärtused on langemas. Esimeses kvartalis kukkus Ühendriikide idufirmade mediaanväärtus 18,5 miljoni dollarini. Tegu on hirmutavalt madala numbriga, võttes arvesse fakti, et eelmise aasta kolmandas kvartalis oli see rekordiline 61,5 miljonit dollarit.
    Andmete avalikustaja VentureSource rõhutab siiski, et kapitali investeerimine võib aasta vältel märkimisväärselt kõikuda. Lisaks toob firma välja, et nende andmetes on arvestatud firmad, kel on vähemalt üks riskikapitalist investor, ning valimisse ei kuulu firmad, kuhu on investeerinud vaid üksikisikud (ingelinvestorid) või mis on korporatsioonide enamusomanduses.
    Ometi avalikustasid audiitorfirma KPMG ja idufirmadesse investeerimist analüüsiv CB Insights, et olukord on üsna samasugune kogu maailmas. Esimeses kvartalis investeeriti 1829 tehinguga 25,5 miljardit dollarit, mis oli juba teine järjestikune kvartaalne kahamine selles vallas.
    Aasias kahanesid investeeringud kvartalist kvartalisse kõige rohkem ehk 34%. Uute ükssarvede number kahanes märkimisväärselt võrreldes neljanda kvartaliga - 13 asemel vaid viis. Eelmine aasta tekkis kogu maailmas teises ja kolmandas kvartalis kummaski 25 uut ükssarve.
    Investeeri prussakatesse
    “Üldised mured maailma majanduse ja idufirmade väärtuste languse pärast on muutnud investorid märgatavalt selektiivsemaks. Riskikapitalistid otsivad nüüd üha rohkem tootlust, mitte võimalust,” kommenteeris pressiteates KPMG riskikapitali analüütik Brian Hughes.
    Hughesi märkus võib ilmestada uut trendi, mis investorite hulgas levib - investeeri prussakatesse. Ükssarv on müütiline olend ja sellist firmat iseloomustab ülikiire kasv, mida toidab riskikapitalisti raha. Firmad ei teeni kasumit, sest eesmärk on äri võimalikult suureks kasvatada ja alles hiljem selle pealt sisse kasseerida.
    Prussakas aga on hoopis teistmoodi elajas, kes suudab üle elada tuumarünnaku. Prussakas ehitab vaikselt ja kindlalt äri üles ning hoiab silma peal nii käibel kui kasumil. Kuludel hoitakse kiivalt silma peal, et suudetaks üle elada ükskõik milline rahastamispõud.
    Selline suhtumise muutus on täiesti mõistetav, sest ükssarved toetuvad riskikapitalistide rahakotile. Kui tulevikuperspektiiv pole väga roosiline ja riskikapitalistid ei näe, et saaksid lähiajal sellest investeeringust väljuda, siis nad ei taha ka enda rahakotti avada.
    Mullu 583 miljonit dollarit kaasanud ja 4,5 miljardi dollarilise turuväärtuse abil ükssarvede klubiga liitunud Zenefits teatas veebruaris 250 inimese koondamisest ja on vaid vari enda aasta varasemast hiilgusest. Nii kiiresti võivad asjad Silicon Valleys muutuda.
    Uksed sulgenud suuri idufirmasid, mis kaasanud kümneid, kui mitte sadu miljoneid dollareid, on veelgi. Ja paljud, kes on kõigele vaatamata suutnud elus püsida, on pidanud raha kaasama varasemast madalama valuatsiooniga.
    IPO-turus peitub võti
    Idufirmade investorid tahavad tõenäoliselt näha, et firmad suudavad ja avalikud investorid tahavad neid börsile. Kui firmad ei lähe börsile, siis riskikapitalistid ei saa väljuda enda investeeringutest ja neil jääb ka raha vähemaks. Kui IPO-turg elavneb, siis loodetavasti saavad ka idufirmad taas kergemini raha kaasata.
    Hea näide on USA biotehnoloogiasektor, kus idufirmade rahastus kasvas neljanda kvartaliga võrreldes 7%. See tulenes eelkõige asjaolust, et sektoris viidi läbi kuus suhteliselt edukat IPOt. Hästi läks ka arvuti riist- ja tarkvaraga tegelevatel ehk infotehnoloogiafirmadel, kus rahastus tõusis 3%.
    Praegu on aga üks kindel - investorid on muutunud ettevaatlikumaks oma rahaga ümberkäimisel. Kindlasti panustatakse ka edaspidi kiire kasvupotentsiaaliga ettevõtetesse, kuid kaalukauss kaldub pigem raha juba teenivate ja maksva kliendibaasiga ettevõtete kasuks. Ja seni, kuni IPO-turg on nõrk, on ka idufirmadel raha kaasamine raskendatud.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Pangad ootavad allkirja: BaltCapist varastatud miljonitele koidab kokkulepe
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.
Eesti pankade pensionifondid tahavad lähinädalatel BaltCapiga varastatud kümnete miljonite hüvitamises kokkuleppele jõuda.